GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Lisztmentes mandulás csokitorta
Sokkal egészségesebb verziója egy klasszikus cukorbomba csokitortának. Szinte lehetetlen kiszárítani, sokkal puhább és omlósabb, mint a hagyományos.
A piskótát jól ellensúlyozza a vastag csokiréteg. Később ha megdermed, roppanós lesz.
Hozzávalók egy minitortához:
50 g mandulaliszt
70 g vaj
5 tojás
100 g cukormentes csoki
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1/2 csomag sütőpor
30-40 g nyírfacukor
tetejére:
szeletelt mandula
100 g cukormentes csoki
1 ek. vaj
A száraz hozzávalókat keverd el egy nagy tálban. A csokit tördeld össze kis kockákra, majd a vajjal gőzfürdő felett vagy akár a mikróban olvaszd fel. Ha kihűlt keverd hozzá a tojásokat. Végül az egészet jól keverd el a száraz résszel. Ha nagyjából összekeverted egy kanállal, válts habverőre, hogy minden apró részlet feloldódjon. Sütőpapírral kibélelt tortaformában süsd készre. A pici tortának kb. 15 perc kellett. 200 °C-on. Ellenőrizd egy villával.
A tetejére: ugyanúgy olvaszd meg a csokit a vajjal, kend el a torta tetején egy kanál segítségével és szórd meg mandulával.
A meglehetősen drága mandulalisztet kiválthatod azzal, ha a sótlan mandulát ledarálod.
Ha megduplázod a mennyiségeket, akkor egy átlagos nagy tortaformát is megtölt. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr356897787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyengetölcser 2015.10.21. 19:16:02

szia, kuldtem uzenetet.:)

GasztroMenza 2015.10.21. 19:55:53

@gyengetölcser:

Szia!

Ide írom a választ, mert az emailt valamiért visszadobja.

Cukormentes csokinak bármelyik diabetikus fajta megfelel. Ezek édesítőszerrel készülnek. Én Wawel étcsokit szoktam használni. De cukormenteset szerintem inkább csak akkor használj, ha rá vagy kényszerítve pl. cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia miatt. Ha nem erről van szó, hanem csak egyszerűen egészségesen szeretnél táplálkozni, alkalmanként inkább használj 80%-os jó minőségű étcsokit, pl. Lindt. Azért mondom ezt, mert a cukormentes vagyis diabetikus csokikban mesterséges édesítőszer van, amit ha nem vagy rákényszerítve egészségügyileg, akkor inkább válts ki jó minőségű csokival, mert hát még mindig jobb az a kis cukor alkalmanként, mintha mesterséges édesítőt ennél.

A nyírfacukor és a xylit/xylitol ugyanaz, csak valamiért több néven fut. Amit belinkeltél, azt írja, hogy 100% xylitol, úgyhogy jó. :)

A recepteknél ahol xylit vagy eritrit (természetes édesítőszer mindkettő) szerepel a hozzávalóknál, ott bármelyik használható, hiszen ugyanolyan állagú mindkettő. Annyi a különbség, hogy az eritrit szinte 0 kalóriát tartalmaz és 0 a szénhidráttartalma is.

Ennél a receptnél érdemes figyelni arra, hogy a sütőpor is tartalmazhat glutént!

Bármi kérdésed van, nyugodtan írj! :)

gyengetölcser 2015.10.24. 11:18:03

Koszi a választ, javítottam az emilemet is!
Erre lettem volna kiváncsi, csak egészségesen eszem, igy a 80%-os csoki tökéletes.

Van xylit is meg eritrit is, akkor ez sem lesz gond, koszi meg egyszer:)

gyengetölcser 2015.11.05. 19:54:22

Megcsinaltam, kicsit szuflésan néz ki a közepén, pedig 25 percig volt a sütőben. Csak nagyon keserű lett, gondolom a 85%-os csoki miatt:) legközelebb 70-eset használok.

GasztroMenza 2015.11.07. 20:49:15

@gyengetölcser: Ugyanilyen kis méretben sütötted és úgy is szuflés lett a közepe? A 70 és a 85%-os csoki között nem sok különbség van édességben. Viszont a diabetikus csokik agyon vannak édesítve, ezért én kevesebb édesítőt tettem hozzá. Tehát növeld a mennyiséget, vagy ajánlom figyelmedbe az eritritet steviával! Ebből az édesítőszerből többnyire negyede annyi kell, mintha csak simán eritritet vagy nyírfacukrot adnál hozzá, mivel a stevia 300-szor édesebb a cukornál. Így kevesebb édesítőszer is elég ebből a fajtából.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása