GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Egészséges zserbó

A zserbó a tél slágere. Nálam biztosan. Egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni. Na jó a nyújtás tényleg macerás, de egyébként pikk-pakk össze lehet rakni. Mutatok most egy egészségesebb verziót. Egy tönkölylisztes és egy zabpehelylisztes verzión is ügyködöm, de az még a jövő zenéje.

img_2447.JPG

Hozzávalók egy 26x34 cm-es tepsihez:

A tésztához:
400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g xilit/nyírfacukor
1 cs. sütőpor
250 g margarin25 ml víz

A töltelékhez:
340 g baracklekvár (cukor nélkül)
300 g darált dió

A tetejére:
200 g cukormentes étcsokoládé
2 ek. étolaj

A lisztet, xilitet, sütőport keverd el egy nagy tálban és add hozzá a mikróban felpuhított, de még nem teljesen felolvadt margarint. Jól keverd el és gyúrd kicsit össze. Már így is összeáll, de morzsolódni fog. Ezért apránként adj hozzá kb. 25 ml vizet, amíg már nem morzsolódik túlzottan. A tepsit béleld ki sütőpapírral. Lisztezz be egy vágódeszkát vagy nyújtódeszkát és mérd hozzá a tepsit, hogy tudd mekkora lapokat kell nyújtanod. A tésztát oszd el 3 minél egyenlőbb részre és formázz belőlünk kis gömböcöket. Nyújts ki az elsőt a nyújtófát sűrűn lisztezve, mert rá fog ragadni a tészta. A végére már tuti felbosszant, de megéri a strapát. Tehát ha kinyújtottad, óvatosan kezdd el fellazítani a széleinél a tésztát és tekerd a nyújtófára. Ezért nagyon fontos az alapos alálisztezés, akár közben többször is. Ha a tepsibe varázsoltad, akkor a töltelék hozzávalóit keverd el és a felét oszlasd el egyenletesen a tésztán. És így tovább, rétegezd a lapokat. Ha kész, néhány helyen szurkáld meg villával a tésztát (az egész réteget szúrd át). 180 °C-on süsd 30 percig. A csokit olvaszd fel mikróban vagy gőzfürdő felett és add hozzá az étolajat. Egyenletesen csurgasd a tészta tetejére. Ha kell spatulával/késsel korrigálj. Hagyd teljesen kihűlni, mert melegen túl puha a tészta és szétpotyoghat szeletelésnél.

A nyújtásnál megkönnyítheted a dolgod, ha szilikonlapot használsz nyújtódeszka helyett, mert úgy egyből lefejtheted róla a tésztát a tepsibe.

A lekvár túl szilárd állapotú volt, így ha neked is csak ilyet sikerül beszerezni 1-2 ek. étolajjal/olvasztott margarinnal puhíthatsz rajta.

Lehetőleg tízóraira vagy uzsonnára fogyaszd, jól esik mellé egy narancs is. Próbálj mértéket tartani és ne fogyassz egyszerre 3-4 szeletnél többet! (A képeken látható példányok mérete 2-3x4 cm)

img_2445.JPG

Irány a konyha? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr907051869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása