GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Így lesz ehető a barna rizs!

Az rizs alapvetően egy egészséges étel, de a barna rizs még jobb, mert kevesebb szénhidrátot tartalmaz fehér társához képest. Ízben pedig semmi különbség. Akkor miért ne használnánk?! A barna rizsnek egy hátránya van, hogy nehéz jól elkészíteni, vagy csak nekem okozott ez problémát? Akárhogy is van, én megosztom a tapasztalataimat, hátha valaki ezért likvidálta a barna rizst az étrendjéből.

A rizs elkészítésének számos módja van. Ha ezekkel a hagyományos technikákkal akartam elkészíteni eddig a barna rizst, akkor nagyon száraz, "szálkás", ... hát ehetetlen lett.

Ami bevált: egy edényben annyi olívaolajon - hogy az edény alját beterítse - kezdd el pirítani a barna rizst. Közepes lángon jó sokáig kevergetve pirítsd, hogy legyen idejük jól megszívni magukat az olívaolajjal. Ez a dolog lényege, hogy sokáig piruljon az olívaolajban. A rizs mennyiségétől függően, ha úgy látod nem vonja be mindenhol az összes szemet akkor még adj hozzá olívaolajat. Persze azért nem az a cél, hogy tocsogjon benne. Ha ez meg van, öntsd fel dupla annyi vízzel, sózd meg. Forrástól számítva főzd 12-15 percig. Nem szabad közben kevergetni. Esetleg a vége felé már lehet, hogy nehogy leégjen az alja!

Ezzel a módszerrel ugyanolyan állagú lesz a barna rizs is, mint amihez hozzászoktunk. Pergős, de a legfontosabb mégis az, hogy ehető! :)

img_2480.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr117091437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2015.01.20. 15:19:50

Én a "fehér" rizst is így készítem... Mindig tanul az ember!

Rwindx 2015.01.20. 15:52:09

A fehér és a barna rizs szénhidrát tartalma közötti különbség elenyésző. Viszont a rosttartalma miatt lassabban szívódik fel, nem piszkálja annyira a vércukorszintet, és tovább telítve tart.

Sol Durka 2015.01.20. 17:37:55

Egy mesterszakács receptje: ne futtasd meg semmilyen olajon, csak mosd meg, csöpögtesd le, és öntsd fel kb. 1,5-ször annyi LOBOGVA FORRÓ, akár ételízesítővel elkevert vízzel, amennyi maga a rizs. Fedd le úgy fél óráig, így legyen meleg helyen. Finom, pörgős lesz. Kipróbáltam, igaz.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása