Valljuk be a legnagyobb melegben valami jeges folyadékon és jégkrémen kívül mást nem igen kívánunk/bírunk enni. Jól jönnek ilyenkor viszont a saláták. Most három olyat mutatok, amelyek könnyen csúsznak, mégis elég energiával látnak el a hőségben.
Hozzávalók, amiktől elég energiát ad majd a salátád. Csempészd bele valamelyiküket:
-pirított kenyér darabkák
-bulgur/kuszkusz/quinoa/rizs/tészta
-kukorica
-borsó
-cékla
-répa
-bab
-krumpli
Kapros-joghurtos cukkini saláta
Hozzávalók 2 személyre:
1 csomag vegyes saláta alap
1 közepes cukkini
6-7 szelet jó minőségű sonka pl.: pármai, prosciutto, serrano, feketeerdei
5 dkg reszelt sajt pl.: cheddar, mozzarella, gouda, stb.
1 pohár joghurt
1/2 ek. kapor
olívaolaj
só, bors
A joghurtban keverd el a kaprot, sót és borsot, majd rakd vissza a hűtőbe. A saláta alapot öntsd egy nagy tálba. A cukkinit vágd fel vékony szeletekre hosszában kb. 2 mm vastagságúra. Ez talán túl precíznek tűnik, de az 1 mm túl vékony, a 3-4 meg már vastag. A lényeg, hogy vékony legyen, de azért ne szakadjon el egy kis grillezés hatására. A cukkinit tehát kevés olívaolajon grillserpenyőben jól pirítsd le, mindkét oldalán. Ha kész, papírtörlővel kibélelt tányérra szedd ki. Most jöhet a sonka. Ezt süsd ropogósra, majd mehet ez is papírtörlőre. Ha nagyjából kihűltek, a cukkinit és a sonkát is vágd/tépkedd kisebb darabokra és csak dobd a salátára. Reszelj rá sajtot, majd kutyuld össze az egészet a joghurttal és már tálalhatod is.
Olaszos saláta
Hozzávalók 2 személyre:
1 csomag mediterrán saláta alap
6-7 szelet jó minőségű sonka pl.: pármai, prosciutto, serrano, feketeerdei
1 nagy mozzarella golyó
2 nagy szem paradicsom
4-5 szál újhagyma
1 marék bazsalikom
1 magvas teljeskiőrlésű kifli
olívaolaj
2-3 ek. facsart citromlé
bors
A saláta alapot öntsd egy nagy tálba. Tépkedd rá a mozzarellagolyót. A paradicsomokat vágd cikkekre, a hagymát karikákra. Dobd őket a salátára. Locsold meg ízlés szerint olívaolajjal, facsarj rá citromlevet, finoman borsozd meg és jól keverd össze az egészet. Mehet a hűtőbe. Kevés olívaolajon egy serpenyőben pirítsd meg a sonkaszeleteket, majd hagyd lecsöpögni papírtörlőn. A kiflit karikázd fel vékonyan. Ugyanebben a serpenyőben a megmaradt szaftban pirítsd meg a kis korongok mindkét oldalát. Tépkedd a salátára a sonkával egyetemben. Majd a bazsalikommal is hasonlóan járj el és kész is. Keverd jól össze és eheted is.
Csirkés vegyes saláta
Hozzávalók 2 személyre:
1 csomag vegyes saláta alap
maradék csirkemell falatok
2 nagy szem paradicsom
1 kisebb fej lilahagyma
1 magvas teljeskiőrlésű kifli
1 pohár joghurt
zöldfűszerek ízlés szerint pl.: petrezselyem, rozmaring, oregánó, kapor
bors
A saláta alapot öntsd egy tálba. A már előzőleg elkészített csirkemell falatokat vagy akármilyen maradék csirkét tépkedj rá. A paradicsomokat vágd fel cikkekre, a lilahagymát kockázd fel. A joghurtot keverd el a felaprított zöldfűszerekkel és egy kis borssal. Ez mind mehet a salátára. Jól keverd össze és kész is. Ehhez is lehet pirítani kifli szeleteket, de én csak simán darabokat tépkedtem belőle a tányér szélére.
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.