GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Egy tökéletes sütidélután hozzávalói: New York cheesecake áfonyás zabmuffinokkal

Ha egészségesen szeretnél táplálkozni nem kell lemondanod a legnépszerűbb süteményekről sem. Ez a cheesecake és a muffinok is tetőtől talpig egészségesek és alakbarátok, mert cukormentesek és zabpehelyliszttel készültek.
img_4527.jpgNew York cheesecake

Hozzávalók egy 17 cm-es tortaformához:

a tésztához:

120 g zabpehelyliszt
2 csapott ek. zabpehely
70 g vaj
1 cs. vaníliás nyírfacukor

a krémhez:

500 g mascarpone
1 pohár tejföl
2 csapott ek. keményítő
1 csapott ek. zabpehelyliszt
1 cs. vaníliás nyírfacukor
50 g nyírfacukor
2 tojás sárgája

a tetejére:

1 dl növényi habtejszín
1 marék eper vagy bármilyen bogyós gyümölcs

A zabpehelylisztet, a felkockázott hideg vajat és a vaníliás nyirfacukrot öntsd egy konyhai aprítóba és addig dolgoztasd, amíg össze nem áll morzsává. Végül öntsd hozzá a sima zabpelyhet is és kicsit aprítsd vele össze. Az a lényeg, hogy legyenek benne kisebb darabok is. Egy 17 cm-es tortaformát kenj ki alaposan vajjal és az alját szórd is meg zabpehelyliszttel. Nyomkodd az aljára megközelítőleg egyenlő vastagságban a tésztát. 10-12 perc alatt 200 °C-on süsd elő. Ha szépen kezd pirulni a széle, akkor vedd ki és hagyd, hogy teljesen kihűljön. Addig összerakhatod a krémet. A nedves hozzávalókat csak öntsd egy nagy tálba, a szárazakat pedig szitáld rájuk. Keverd el, de ne vidd túlzásba. Éppen elég annyira, hogy minden jól elvegyüljön egymással. Ha agyon kevered, túl sok levegő jut a krémbe és összefog esni. A krémet öntsd rá a tésztaalapra és 10 percig süsd 200°C-on, majd  20-25 percig kb. 160°C-on. A közepének még kicsit remegősnek kell lennie. Közben ellenőrizheted is, hogyan áll. Én többször kinyitottam a sütőajtót, mégsem repedezett meg a torta. Ha kész, támaszd ki a sütőajtót 1-2 percig, majd nyisd le teljesen és odabent hagyd kihűlni a tortát. Ezután tedd hűtőbe egy éjszakára vagy legalább 6-8 órára. Díszítheted felvert tejszínhabbal és bármilyen bogyós gyümölcs jól illik hozzá.

img_4513.jpg

img_4538_1.jpg

Áfonyás zabmuffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:

200 g zabpehelyliszt
1 cs. sütőpor
100 g áfonya
3 tojás
30 g olvasztott vaj
80 g eritrit
170 ml tej

A nedves hozzávalókat keverd el, de figyelj arra, hogy a vaj már langyos legyen. A száraz hozzávalókat szórd hozzá. Jól keverd el egy habverővel. A muffin sütőformába tegyél kapszlikat és töltsd meg őket a tésztával, de csak a 3/4-ükig. Végül a tetejükre dobáld rá az áfonyaszemeket. 190 °C-on süsd aranybarnára őket. Ne felejtsd el közben a tűpróbát!

img_4523.jpg

Látod, nem kell mellőznöd a klasszikus süteményeket! Néhány finom sütireceptet itt találsz még:

img_2542.JPG

 

 

 

 

 Fantás/mirindás süti

img_2447.JPG

 

 

 

 

 Zserbó

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr37655562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aurri 2015.07.26. 22:33:09

És az epret csak így lazán a zöldjével? Vagy NY-ban is így eszik? :)

GasztroMenza 2015.07.27. 12:11:27

Kedves aurri!

A zöldje csak azért van rajta, mert így jobban néz ki szerintem. :) Evés előtt természetesen le kell szedni vagy eleve rajta sem kell hagyni. Itt csak a dekoratívsága miatt van szerepe. :)

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása