GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Süss teljes kiőrlésű zsemlét a reggelidhez!

Nincs is annál jobb, mint amikor mi magunk sütjük meg azt a kenyeret, amit megeszünk. Nem csak finomabb, mint a bolti, de így tudjuk is, hogy mi van benne. Tudtad, hogy a bolti kenyerek többsége tele van adalékanyagokkal? Ezeknek semmi keresnivalójuk a tányérodon.

Ezt a zsemlét 5 perc összegyúrni. Maceramentes recept, a végeredmény pedig egy egészséges és puha zsemle.

gasztromenza.jpg

Hozzávalók 4 normál méretű zsemléhez:

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g finom búzaliszt
1 cs. szárított élesztő
1 kk. só
260 ml víz
olívaolaj

A száraz hozzávalókat keverd össze egy nagy tálban. Majd 2 részletben öntsd hozzá a vizet. Az első adag után kezdd el összekavarni az ujjaiddal, a második után pedig alaposan gyúrd össze. Ha nem lenne elég a folyadék, adj hozzá még apránként egy-egy evőkanállal pluszban. Pár percig gyúrd még úgy a tésztát, hogy körben haladva a szélét kicsit meghúzod az ujjaiddal és a tészta közepébe gyúrod a tenyereddel. Közben forgasd a tálat, úgy kényelmesebb és locsolhatsz rá pár csepp olívaolajat, mert úgy nem fog a kezedre ragadni. Takard le. Egy gyorsforralót engedj szinte tele a csapból jövő legforróbb vízzel és tedd rá a tálat. Keleszd a duplájára. Ha megkelt, gyúrd át még párszor. Oszd 4 részre és ugyanazzal a technikával gyúrj belőlük kis gombócokat. Fordítsd meg őket és így láthatod hogy a tetejük szép sima. A alján a tésztát csippentsd össze és kicsit gyúrd alá az ujjaiddal. (Az sem baj, ha kisebb "lyuk" lesz a zsemle alján.) Végül rakd sütőpapírral kibélelt tepsire őket és kend meg a tetejüket olívaolajjal. Szórhatsz rá akár zabpelyhet, szezám- vagy tökmagot is. Told be a hideg sütőbe őket. Állítsd 180 °C-ra és süsd aranybarnára a kis zsemléidet, kb. 30 perc alatt.

Ha tejjel készíted el, kalácsosabb lesz az állaga.

Ha 6 felé osztod a tésztát, közepes méretű zsemléket kapsz végeredményként.

Ha már van egy jó recepted, a kenyérsütés nem nagy dolog, csak gyakorlás kérdése. :) Persze ahhoz, hogy minél tökéletesebbet készítsz, már kísérletezgetni kell. Ezen az úton indultam most el. Ha érdekelnek a receptek és, hogy hol tartok éppen, kövess a facebookon!

Még receptet még?

Reform bagett

Aszalt paradicsomos-rozmaringos lepénykenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr77750964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása