GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Cukormentes bejgli

Szenvedélyesen imádom a bejglit, ezért nem volt kérdés, hogy egy egészséges verziót megalkossak. Vékony tésztás, sok töltelékkel. Íme a hagyományos bejgli, cukorsokk nélkül. :)

img_6371.jpg

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

A tésztához:

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g finomliszt
200 g vaj
kb. 16-17 g élesztő
kb. 120-130 ml tej
1 tojás
1 tojássárgája
20 g 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
(1-2 tk. rumaroma, én nem tettem bele, de szoktak)
A tetejére +1 tojás

A töltelékekhez:

Diós:

250 g dió
2 ek. (50 g) Sárgabarack lekvár xilittel (hígabb fajta)
1 marék (20 g) mazsola
2 ek .tej
30 g 4x-es édesítő
2 ek. citromlé

Mákos:

200 g mák
6-7 ek. tej
1 marék (20 g) mazsola
1 citrom lereszelt héja
30 g 4x-es édesítő
4 ek. citromlé

A szobahőmérsékletű tejbe morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre. A liszteket és az édesítőt mérd ki egy nagy tálban. A vajat vágd kisebb kockákra, majd dobáld a liszthez. A tojást és a tojássárgáját is add hozzá. Végül az élesztőt keverd el a tejben egy kiskanállal és öntsd a többi hozzávalóhoz. Majd kézzel gyúrd össze az egészet. Ha már egy gombóccá összeállt, tekerd folpackba és tedd a hűtőbe. Itt pihenjen kb. 1-1,5 órát.

Addig a diót daráld le. Egy késes aprító is megteszi. Keverd össze a lekvárral, a mazsolával és az édesítőszerrel. Keverd hozzá a tejet. 1 citrom levét facsard ki egy tálba és adj belőle a töltelékhez 2 evőkanálnyit.

A mákhoz reszeld hozzá egy citrom héját és keverd össze az egészet a tejjel, a mazsolával, az édesítővel és a citromlével.

Ha már eleget pihent a tészta, csomagold ki a folpackból és vágd két egyenlő részre. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd nagyjából téglalap alakúra az egyiket. 3-5 mm vastagságú legyen kb. a tészta. A tölteléket kend el rajta egyenletesen úgy, hogy a széleken kihagysz 1 cm helyet. A tészta rövidebb felénél a széleket hajtsd be. Az egyik hosszabbik oldalánál pedig tekerd fel a tésztát. A tészta vége kerüljön alulra. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire pihenni. Ugyanezt végezd el a másik adag tésztával is. Kend meg a tetejüket egy felvert tojással. Hagyd, hogy száradjon, közben lehetőleg tedd hűvös helyre a tepsit. 20 perc múlva kenj rá újabb tojás réteget. Újra hagyd száradni, majd alaposan szurkáld meg egy villával a rudakat. (A tetején én egész mélyen beleszúrtam.) 180 °C-on süsd meg őket kb. 22-25 perc alatt.

img_6617.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr358194428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása