GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel

A brassói is egy olyan étel, mint a lecsó vagy a töltött káposzta. Mindenkinek meg a saját receptje. :) Ennek ellenére bátorkodom megmutatni az én verziómat, ami azért szuper, mert diétás. Csirkemellel készül, olívaolajon, édesburgonyával és prosciutto sonkachipsszel. Más sonkával is helyettesíthető: fekete erdeivel, serranoval, pármaival. Érdemes kipróbálni! Remélem tudok neked újat mutatni. :)

Szerintem a ropogós sonkachips a legjobb az egészben. Az viszont nem annyira kalóriaszegény. Így ha igazán diétás verzióban készítenéd el ezt a brassóit, akkor vagy hagyd ki belőle ezt az elemet vagy használj hozzá sovány csirkemell sonkát.

Ha salátával kiegészíted és nem brutál nagy adagokat szedsz, akkor elég 4 embernek is. Ha nagyon szereted a brassóit és nem bírsz leállni vele, akkor csak kb. 3 adagnyira futja belőle. :)

dietas_brassoi1.jpg

HOZZÁVALÓK 2-4 személyre:

50 dkg csirkemellfilé
6 nagy szem édesburgonya (kb. 1,2 és 1,5 kg között legyen a súlya)
4-5 vékony szelet jó minőségű sonka (pl. prosciutto vagy pármai, fekete erdei, serrano)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 TV paprika
1 kápiapaprika
1 kis csokor petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:

Az édesburgonyát hámozd meg, majd alaposan öblítsd is le a csap alatt. Kockázd fel kb. 1,5-2 cm nagyságú darabokra. A lényeg, hogy ne legyen túl apró, de azért a túl nagy falatok sem jók. Halmozd egy tepsibe a felaprított édesburgonyát, majd vékonyan locsolj rá olívaolajat. Ne álljon a tepsi alján az olaj, csak éppen egy kicsit vonja be a krumpli kockákat. Tedd a 180°C-os sütőbe az első 10 percben alufóliával letakarva, majd utána anélkül süsd tovább kb. 15-20 percig. Legyen teljesen készre sült és puha, de ne annyira, hogy kenődjön, mert ugye össze kell még forgatni majd a többi hozzávalóval is.

A húst közben elkészítheted. Öblítsd le a melleket, majd vágd kb. akkora kockákra, mint az édesburgonya volt nyersen. A hagymát is készítsd elő, majd apróra kockázd fel. Egy lefedhető serpenyőben olívaolajon kezdd el párolni a hagymát. Ha már üvegessé vált, mehet hozzá a hús. Közepes lángon párold a csirkemellet lefedve, néha keverve rajta, hogy ne tudjon kiszáradni véletlenül se. Ha szükséges később pár evőkanál vizet is adhatsz hozzá. Közben a többi zöldséget is pucold és mosd meg, majd kisebb kockákra vágd fel. Ha a húskockák már szépen kifehéredtek és belül sem nyersek, mehetnek hozzá a paprikák és a fokhagyma is. Fedő alatt párold őket puhára. Itt érdemes sózni, borsozni, hogy gyorsabb legyen a folyamat. A legvégén mehet hozzá a paradicsom, ami már elég, ha csak összeesik és kész is. Forgasd össze az édesburgonyával, szórj rá friss petrezselymet.

A sonkát gyorsan pirítsd még ropogósra egy pici olívaolajon és tépkedd az ételre. De bele is keverheted. Sőt még a csirkemell előtt is elkészítheted abban a serpenyőben, majd utána szedd ki egy külön tányérra.

+TIPP:

Friss kakukkfűvel vagy koktélparadicsommal is tovább bolondíthatod még.

KALÓRIA (összesen): 2080 kcal
SZÉNHIDRÁT (összesen): 320 g CH

dietas_brassoi.jpg

dietas_brassoi2.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr568395748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miyagawa 2016.02.27. 17:58:43

Ha már diétás étel, miért nem tartalmazza a poszt a kalóriatartalmát, összehasonlítva a "hagyományos" brassóival? Ez lenne a minimum.
Amúgy az általam kedvelt brassóihoz ennek semmi köze.

GasztroMenza 2016.02.27. 18:46:10

@miyagawa: Kedves Miyagawa! Kérésre szívesen kiszámolom egy-egy recept szénhidrát, illetve kalóriatartalmát, de itt most nem feltétlen ez a lényeg. Ha valakinek szigorúan tartania kell egy diétát, akkor persze ez nagyon fontos. De alapvetően a recept célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy-egy alapanyag egészségesebbre cserélésével könnyebbé és diétásabbá tehető egy-egy hagyományos étel és nem kell lemondani semmiről. Ennek a diétás brassóinak a kalóriatartalma összesen: 2080 kcal. Ezt kell például négy adagra elosztani. Ekkor egy adag: 520 kcal.

Ha sertéshúsból, szalonnával, sima krumpliból készülne az +670 kcal-t jelentene ezzel a recepttel. Egy adag 167,5 kalóriával lenne több. De a kalóriatartalmat leszámítva is sokkal egészségesebb a csirkemell, a soványabb sonka és az édesburgonya. Remélem tudtam segíteni!

jeanne green · http://greenolvas.blog.hu 2017.10.14. 15:46:59

Ma kipróbáltam, szalonna nélkül is nagyon finom volt! Köszönöm a receptet! :)

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása