GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Teljes kiőrlésű lángos

Sokszor próbáltam már teljes kiőrlésű lángost készíteni, de mindig kudarc lett belőle. Nem volt se állagban, sem ízben olyan igazi lángosos. Ez a verzió úgy született meg, hogy a szokásos nagy adagot be akartam keverni, de jött egy kósza gondolat, hogy a felét teljes kiőrlésűnek keverem be. Ha nem sikerül, akkor is lesz bőven a hagyományos adagból is mit enni. Végül olyan jól sikerült, hogy el sem akartam hinni. Azért észrevenni a különbséget, de így is nagyon jó. A teljes kiőrlésű lisztből a nagyobb darabok esetleg rápirulnak, így külsőre kicsit más lesz. A szokásos sajtos, tejfölös verzióban viszont szinte olyan, mint az eredeti. Ruganyos, puha, könnyen kezelhető tészta.

teljes_kiorlesu_langos.jpg

HOZZÁVALÓK kb. 8 közepes lángoshoz:

250 g TK búzaliszt
250 g finomliszt
1/2 friss élesztő
4 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1/2 ek. só
1 ek. búzasikér
(olaj a sütéshez)

+feltétnek:
sajt
tejföl
fokhagyma
saláta
vagy a New York-i lángosos után nutellás-banános verzió?

Engedj 4 dl langyos vizet a csapból egy kis tálba. A lényeg, hogy ne legyen túl meleg. Morzsold bele az élesztőt, keverd össze egy nagy tálban a liszttel, a sikérrel, olívaolajjal és a sóval. Ezután gyúrd kézzel, amíg össze nem áll. Kicsit ragadni fog, ha nagyon zavar pici liszttel még megszórhatod vagy olívaolajjal locsold meg. Letakarva hagyd kelni legalább egy órán át. A duplájára kell emelkednie.
Újra gyúrd át egy kicsit és olívaolajban forgasd meg. Tépj ki belőle maréknyi darabokat, gyúrd kör alakúvá, majd kezd el széthúzogatni, mint a pizzatésztát. A közepétől haladva, majd végül a széleit nyomkodva. Ne legyen nagyon vastag, de papír vékony sem. Ha nem tudod milyen vastagra nyújtsd, ne aggódj, mert az első daraboknál, úgyis megtapasztalod mekkorára puffad meg. Egy mélyebb serpenyőben, forró olajban süsd 1-2 percig, közben megfordítva. Papírtörlővel kibélelt tálba szedd ki hűlni.
 
+TIPP:
Az olaj hőfoka nagyon fontos! Ha nem elég meleg, akkor csak megszívja magát olajjal a lángos és ehetetlen lesz. Ha túl forró, az pedig rád nézve veszélyes. Onnan tudod, hogy megfelelő a hőfok, hogy amikor beleteszed a tésztát, a széleinél erőteljesen bugyog, habzik,... az olaj, de nem akar kiugrani a serpenyőből. Illetve kb. fél-1 perc múlva már fordítani is kell a lángoson.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr598844790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása