Az EGÉSZSÉG Menzája!

Teljes kiőrlésű lángos

2016. június 26. - GasztroMenza

Sokszor próbáltam már teljes kiőrlésű lángost készíteni, de mindig kudarc lett belőle. Nem volt se állagban, sem ízben olyan igazi lángosos. Ez a verzió úgy született meg, hogy a szokásos nagy adagot be akartam keverni, de jött egy kósza gondolat, hogy a felét teljes kiőrlésűnek keverem be. Ha nem sikerül, akkor is lesz bőven a hagyományos adagból is mit enni. Végül olyan jól sikerült, hogy el sem akartam hinni. Azért észrevenni a különbséget, de így is nagyon jó. A teljes kiőrlésű lisztből a nagyobb darabok esetleg rápirulnak, így külsőre kicsit más lesz. A szokásos sajtos, tejfölös verzióban viszont szinte olyan, mint az eredeti. Ruganyos, puha, könnyen kezelhető tészta.

teljes_kiorlesu_langos.jpg

HOZZÁVALÓK kb. 8 közepes lángoshoz:

250 g TK búzaliszt
250 g finomliszt
1/2 friss élesztő
4 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1/2 ek. só
1 ek. búzasikér
(olaj a sütéshez)

+feltétnek:
sajt
tejföl
fokhagyma
saláta
vagy a New York-i lángosos után nutellás-banános verzió?

Engedj 4 dl langyos vizet a csapból egy kis tálba. A lényeg, hogy ne legyen túl meleg. Morzsold bele az élesztőt, keverd össze egy nagy tálban a liszttel, a sikérrel, olívaolajjal és a sóval. Ezután gyúrd kézzel, amíg össze nem áll. Kicsit ragadni fog, ha nagyon zavar pici liszttel még megszórhatod vagy olívaolajjal locsold meg. Letakarva hagyd kelni legalább egy órán át. A duplájára kell emelkednie.
Újra gyúrd át egy kicsit és olívaolajban forgasd meg. Tépj ki belőle maréknyi darabokat, gyúrd kör alakúvá, majd kezd el széthúzogatni, mint a pizzatésztát. A közepétől haladva, majd végül a széleit nyomkodva. Ne legyen nagyon vastag, de papír vékony sem. Ha nem tudod milyen vastagra nyújtsd, ne aggódj, mert az első daraboknál, úgyis megtapasztalod mekkorára puffad meg. Egy mélyebb serpenyőben, forró olajban süsd 1-2 percig, közben megfordítva. Papírtörlővel kibélelt tálba szedd ki hűlni.
 
+TIPP:
Az olaj hőfoka nagyon fontos! Ha nem elég meleg, akkor csak megszívja magát olajjal a lángos és ehetetlen lesz. Ha túl forró, az pedig rád nézve veszélyes. Onnan tudod, hogy megfelelő a hőfok, hogy amikor beleteszed a tésztát, a széleinél erőteljesen bugyog, habzik,... az olaj, de nem akar kiugrani a serpenyőből. Illetve kb. fél-1 perc múlva már fordítani is kell a lángoson.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

Szénhidrátcsökkentett palacsinta nem csak diétázóknak

Palacsinta, nokedli, pizza... Olyan ételek, amelyekből nem lehet keveset enni. Ha egyszer neki kezdesz nehéz mértéket tartani. Annak ellenére, hogy nem vagyok a szénhidrátcsökkentett lisztek híve, néha mégis alkalmazom ezeknél az abbahagyhatatlan kajáknál. Így nem eszem több szénhidrátot a szükségesnél amellett, hogy elégedetten jóllakhatok a kedvenc ételemmel.

Ez a palacsinta olyan, mint az eredeti, sokkal kevesebb szénhidrát tartalommal. Könnyű elkészíteni, nem szakad szanaszét a tészta. Nem lesz az a klasszikus hajszálvékony palacsinta, de így is szuper.

szenhidratcsokkentett_palacsinta.jpg

HOZZÁVALÓK kb. 15-20 palacsintához:

40 dkg 50%-kal szénhidrátcsökkentett liszt
6 dl ásványvíz
3 dl 1,5%-os tej
1 dl olaj (kókusz vagy étolaj, rád van bízva)
3 tojás

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet mérd ki egy tálba. Egy másik tálban keverd el a tojásokat a tejjel, az ásványvízzel és az olajjal. A nedves hozzávalókba szitált bele apránként a lisztet és közben kevergesd egy habverővel. Ez azért kell, hogy ne legyenek benne csomók.

Tedd be a hűtőbe 1/2-1 órára! Ennek a lisztnek tovább tart felvennie a nedvességet, tehát hagyd pihenni a hűtőben.

Jöhet a sütés. Egy palacsintasütőt egy szilikonecsettel kenj ki olajjal, tedd a tűzhelyre és várj picit még átmelegszik. Ha már megfelelő az olaj, oszlass el a serpenyőben egy evőkanál tésztát. Addig ne nyúlj hozzá amíg a széle el nem kezd barnulni. Nem fog megégni nyugi. De ha látod, hogy barnul valahol már a széle, akkor egy szilikonlapát segítségével óvatosan a széleinél kezdj alányúlni és fordítsd meg. Nem megy olyan simán, mint a klasszikus palacsintánál itt óvatosan fel kell segíteni a tésztát, nem pattan csak úgy fel a serpenyőből. Ha megfordítottad már kb. fele annyi idő alatt megsül a másik oldala. Megint kenj olajat a serpenyőbe és csak a türelem választ el attól, hogy sorban kisüsd a palacsintákat.

Ami az olajozást illeti... serpenyője válogatja. A teflont ki kell, a kerámiabevonatosat viszont nem.

Ami a legfontosabb:

Tedd 1/2-1 órára a tésztát hűtőbe!
Az olajat kend el a serpenyőben!
Akkor nyúlj csak hozzá ha kezd picit barnulni a széle és akkor is körbe alányúlva óvatosan.

Mi a bajom a legtöbb szénhidrátcsökkentett liszttel?

Az, hogy nincs bennük elég rost. Tehát csak a finomliszt egy részét cserélik ki szójalisztre és még megspékelik pár adalékanyaggal. Tehát nem teljes kiőrlésű, ami a megfelelő lassú felszívódáshoz kellene. Úgyhogy ezeknél a liszteknél alaposan meg kell nézni az összetevők listáját, mielőtt megvennéd.)

TÁPANYAGTARTALOM (összesen):

KALÓRIA: kb. 2548 kcal
SZÉNHIDRÁT: kb. 157 g

Ha 15 palacsintát készítesz, 1 db 169 kcal-t és 10 g CH-t fog tartalmazni. Ha nagyon gyakorlott palacsintasütő vagy és vékonyan eltudod oszlatni a tésztát a serpenyőben, akkor 20 darabot is ki tudsz hozni a tésztából, így az értékek: 127 kcal és 7 g CH.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

Spenótos kosárkák

Ezek a tavaszi krémes kosarak gyorsan elkészülnek. Reggelinek, akár vacsorának vagy vendégvárónak is megfelelő falatok. Igaz, hogy a spenótnak tavasszal szezonja van, ennek ellenére én most kényelmi szempontból fagyasztott spenóttal készítettem el. Friss spenóttal viszont még jobb, csak jól össze kell aprítani a friss leveleket.

Én 8 darabot készítettem, de 12-re osztva okosabb lettem volna, mivel így sok lett a töltelék és néhol kicsit kifolyt. Ami persze csak szépséghiba, de utána a sikálás már nem olyan jó poén.

spenotos_kosarkak0.jpg

HOZZÁVALÓK 12 darabhoz:

1 csomag készre nyújtott friss leveles tészta (pl. Tante Fanny)
500 g fagyasztott spenót
50 ml 10%-os főzőtejszín
1 kisebb méretű tojás
10 dkg sajt (tökéletes a trappista vagy bármilyen, ami otthon van és jól olvadós)
őrölt szerecsendió
só, bors
olívaolaj a forma kikenéséhez

spenotos_kosarkak3.jpg

ELKÉSZÍTÉS:

A fagyasztott spenótot egy serpenyőben melegítsd fel. Ha már kiolvadt teljesen és az így pluszban keletkezett folyadék is elfőtt belőle, akkor tedd félre hűlni. A leveles tésztát hajtogasd szét. A hosszabb oldalát oszd fel négy részre, a rövidebb oldalán pedig 3 részre. Jelöld be késsel, majd vágd is fel óvatosan a tésztát. Így kapsz 12 kisebb téglalapot belőle. A muffinformát -vagy más kisebb sütőformát (pl. amiben soufflé-t vagy crème brûlée-t szoktál sütni)- kend ki vékonyan olívaolajjal. A tésztalapokat simítsd bele, az alját pedig szurkáld meg villával. A tojást üsd bele egy pohárba, majd verd fel. Add hozzá a spenóthoz, majd mehet bele a tejszín is. Sózd, borsozd. Ízlés szerint adj hozzá a szerecsendióból is. Nem kell belőle sok. Az a lényeg, hogy kicsit érdekesebbé tegye az ízeket. Nálam ez max. 1/2 tk. ehhez a mennyiséghez. Keverd el alaposan az egészet. Kanalazd a tésztára nagyjából egyenlően elosztva. Reszelj sajtot, majd szórd meg alaposan vele a tetejüket. 180 °C-on süsd meg a kosárkákat, amíg szép aranybarna lesz a tészta.

+TIPP:

1/ Adj a krémhez egy gerezd fokhagymát is pépesítve.

2/ A sima sajtra vagy ahelyett morzsolhatsz rá még fetát is!

TÁPANYAGTARTALOM:

KALÓRIA: összesen 1933 kcal
SZÉNHIDRÁT: 106 g

1 kosárka 161 kalóriát és 8 g szénhidrátot tartalmaz.

spenotos_kosarkak1.jpg

spenotos_kosarkak2.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

Fetás-spenótos csirkefalatok céklás hajdinapalacsintába tekerve

ceklas_hajdinapalacsinta.jpg

HOZZÁVALÓK 3 tekercshez:

A palacsintához:

80 g hajdinaliszt
200 ml víz
1 tojás
100 g cékla lereszelve
esetleg só
2 ek. olívaolaj a sütéshez

A csirkés töltelékhez:

20 dkg csirkemellfilé
100 g feta
50 g bébispenót
2 ek. olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

A csirkemellet öblítsd le a csap alatt, majd vékonyabb csíkokra vágd fel. Egy serpenyőben olívaolajon készítsd el kb. 15 perc alatt. Le is fedheted közben, olykor keverj rajta egyet. Sózd, borsozd is meg ízlés szerint.
Közben már készítheted a palacsintát is. Ehhez reszeld le (kis lyukú reszelőn) a meghámozott és megtisztított céklát. A kezed rögtön mosd meg utána és a vágódeszkát is tedd be ázni a mosogatóba, így nem fog majd be semmit a cékla. A lisztet mérd ki egy nagyobb mérőkancsóba vagy egy egyszerű tálba. A nagyobb mérőkancsó azért praktikus, mert rögtön öntheted belőle a tésztát a serpenyőbe. Add hozzá a tojást, a céklát és a vizet. Keverd simára egy habverővel. Egy palacsintasütőt (25 cm átmérőjű) kenj ki egy szilikonecset segítségével olívaolajjal. Majd ha felforrósodott önts bele egy adag tésztát és oszlasd el az egész serpenyőben. Pár perc alatt süsd meg mindkét oldalát. A másik két palacsintát is süsd ki. Szilikonspatulával érdemes megfordítani, fakanállal legyél óvatosan, mert hozzáragadhat.
A spenótot ezután mosd meg, tapogasd szárazra egy konyharuhában, majd a csirkemellek után maradt zsiradékon még érdemes egy kicsit rámelegíteni. Így kissé összesik és könnyebben beletudod pakolni a tekercsbe. Persze frissen még jobb, mivel úgy több vitamin marad benne, de úgy nehezebb összefogni a tekercset. Ez esetben vágd össze egy kicsit késsel, így már rögtön könnyebb lesz feltekerni a palacsintát. A fetát vágd kisebb kockákra.
Végül már csak meg kell pakolnod a palacsintákat a csirkemell csíkokkal, a fetával és a spenóttal. Tekerd fel és kész is. Tálalhatsz mellé salátát is.

+TIPP:

1/ A palacsinta tésztáját egy turmixgéppel is összekeverheted, így még simább lesz a tészta és a pohárból így is könnyen ki tudod önteni a tésztát.

2/ Ha pontosan egyenlően tudni akarod egy-egy palacsinta tápanyagtartalmát, érdemes először szétosztanod egyenlően 3 pohárba a tésztát. Így következő sütésnél már tudni fogod, hogy egy palacsinta kb. mennyi tésztamennyiséget jelent a serpenyőbe öntésnél.

3/ Kipróbálhatod zabpehelyliszttel is!

4/ Feta helyett márványsajttal is szuper!

KALÓRIA: 1400 kcal
SZÉNHIDRÁT: 66 g CH

Egy tekercs 466 kcal-t és 22 g CH-t tartalmaz.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel

A brassói is egy olyan étel, mint a lecsó vagy a töltött káposzta. Mindenkinek meg a saját receptje. :) Ennek ellenére bátorkodom megmutatni az én verziómat, ami azért szuper, mert diétás. Csirkemellel készül, olívaolajon, édesburgonyával és prosciutto sonkachipsszel. Más sonkával is helyettesíthető: fekete erdeivel, serranoval, pármaival. Érdemes kipróbálni! Remélem tudok neked újat mutatni. :)

Szerintem a ropogós sonkachips a legjobb az egészben. Az viszont nem annyira kalóriaszegény. Így ha igazán diétás verzióban készítenéd el ezt a brassóit, akkor vagy hagyd ki belőle ezt az elemet vagy használj hozzá sovány csirkemell sonkát.

Ha salátával kiegészíted és nem brutál nagy adagokat szedsz, akkor elég 4 embernek is. Ha nagyon szereted a brassóit és nem bírsz leállni vele, akkor csak kb. 3 adagnyira futja belőle. :)

dietas_brassoi1.jpg

HOZZÁVALÓK 2-4 személyre:

50 dkg csirkemellfilé
6 nagy szem édesburgonya (kb. 1,2 és 1,5 kg között legyen a súlya)
4-5 vékony szelet jó minőségű sonka (pl. prosciutto vagy pármai, fekete erdei, serrano)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 TV paprika
1 kápiapaprika
1 kis csokor petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:

Az édesburgonyát hámozd meg, majd alaposan öblítsd is le a csap alatt. Kockázd fel kb. 1,5-2 cm nagyságú darabokra. A lényeg, hogy ne legyen túl apró, de azért a túl nagy falatok sem jók. Halmozd egy tepsibe a felaprított édesburgonyát, majd vékonyan locsolj rá olívaolajat. Ne álljon a tepsi alján az olaj, csak éppen egy kicsit vonja be a krumpli kockákat. Tedd a 180°C-os sütőbe az első 10 percben alufóliával letakarva, majd utána anélkül süsd tovább kb. 15-20 percig. Legyen teljesen készre sült és puha, de ne annyira, hogy kenődjön, mert ugye össze kell még forgatni majd a többi hozzávalóval is.

A húst közben elkészítheted. Öblítsd le a melleket, majd vágd kb. akkora kockákra, mint az édesburgonya volt nyersen. A hagymát is készítsd elő, majd apróra kockázd fel. Egy lefedhető serpenyőben olívaolajon kezdd el párolni a hagymát. Ha már üvegessé vált, mehet hozzá a hús. Közepes lángon párold a csirkemellet lefedve, néha keverve rajta, hogy ne tudjon kiszáradni véletlenül se. Ha szükséges később pár evőkanál vizet is adhatsz hozzá. Közben a többi zöldséget is pucold és mosd meg, majd kisebb kockákra vágd fel. Ha a húskockák már szépen kifehéredtek és belül sem nyersek, mehetnek hozzá a paprikák és a fokhagyma is. Fedő alatt párold őket puhára. Itt érdemes sózni, borsozni, hogy gyorsabb legyen a folyamat. A legvégén mehet hozzá a paradicsom, ami már elég, ha csak összeesik és kész is. Forgasd össze az édesburgonyával, szórj rá friss petrezselymet.

A sonkát gyorsan pirítsd még ropogósra egy pici olívaolajon és tépkedd az ételre. De bele is keverheted. Sőt még a csirkemell előtt is elkészítheted abban a serpenyőben, majd utána szedd ki egy külön tányérra.

+TIPP:

Friss kakukkfűvel vagy koktélparadicsommal is tovább bolondíthatod még.

KALÓRIA (összesen): 2080 kcal
SZÉNHIDRÁT (összesen): 320 g CH

dietas_brassoi.jpg

dietas_brassoi2.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

Pikáns sült kelbimbó

sult_kelbimbo1.jpg

HOZZÁVALÓK:

500 g kelbimbó
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
5-6 koktélparadicsom
4 ek. olívaolaj
1/2 ek. Worchestershire szósz
só ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

A zöldségeket készítsd elő és mosd meg. A kelbimbóval annyi plusz munka van, hogy le kell szedned a külső csúnyább leveleket. Ezután már csak vágd félbe őket. A többi zöldséget vágd fel tetszőleges darabokra. Rakd őket egy tepsibe. Az olajat és a szószt keverd össze. Öntsd a zöldségekre, sózd meg és forgasd össze őket. A felezett kelbimbókat érdemes lefelé fordítani, így szuperül karamellizálódik majd. Süsd készre, amíg megpuhul a kelbimbó.

Kalória (összesen): 759 kcal
Szénhidrát (összesen): 47 CH

sult_kelbimbo.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Amerikai fánk (fánk sütőformában)

Cukormentes, még a díszítés is teljesen természetes. 50%-ban teljes kiőrlésű, de akár 70% vagy 100%-os arányban is megoldható. Az viszont érződik majd az állagán.
Kényelmesen a sütőből, olajszag nélkül. Összesen 30 perc alatt elkészül takarítással, pakolással együtt+a díszítés.

cukormentes_fank3.jpg

HOZZÁVALÓK 16-18 db-hoz:

125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
125 g búzafinomliszt
80 g nyírfacukor
1 kissé púpozott tk. (7 g) sütőpor
2 tojás
100 g olvasztott vaj
250 ml 1,5 %-os tej
1 tasak (5 g) természetes Bourbon vanília aroma

Díszítéshez:

Csoki
Kókuszreszelék
Kakaó
Fahéj
Dió, mandula, pisztácia

Csokimáz:

100 g cukormentes csoki
1-2 ek. étolaj
1 ek. cukrozatlan kakaó

ELKÉSZÍTÉS:

A hozzávalókat egy tálban egyszerűen csak keverd össze. Egy habverővel jól keverd ki, majd hagyd pihenni 2-3 percig. A fánkformát addig kend ki olvasztott vajjal vagy étolajjal. Adagold evőkanalanként a tésztát a formákba. De óvatosan, hogy ne sértsd meg a teflont. Kb. 1 nagyobb evőkanálnyi adag fér 1-1 mélyedésbe. Ne legyen teletöltve, mert akkor nem lesz szép. Maradjon a pereménél egy 2-3 mm-es sáv. Kicsivel több tészta legyen benne, mint a forma 3/4-e. 180 °C-on kb. 15 perc alatt süsd meg. Várd meg, amíg kihűl, majd egy szilikon vagy műanyag eszközzel óvatosan szedd ki a fánkokat. A csokit olvaszd fel vízgőz felett vagy a mikróban. Add hozzá az étolajat és a kakaót. Mártsd bele a fánkokat félig és szórd rá a díszítést.

Ha nem akarsz búzafinomlisztet használni, nyugodtan helyettesítheted zabpehelyliszttel. De úgy tömörebb lesz az állaga.

KALÓRIA (csak a fánk tésztája): 2092 kcal
SZÉNHIDRÁT (csak a fánk tésztája): 258 g CH

(A díszítés -a csokit is beleértve- nagyon eltérő lehet kalória és szénhidráttartalomban, így azt még pluszban ki kell számolnod a csomagoláson található értékek alapján.)

cukormentes_fank2.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Szív alakú zablinzerek

Valentin-napra vagy csak úgy, nagyon finomak és aranyosak ezek a linzerek. 100%-ban cukormentes és majdnem 70%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, így szuper lehet diétában is. A vaj miatt viszont nem éppen fogyókúrás, de hát a linzer az ettől linzer. Ha a búza finomlisztet egyáltalán nem tolerálod, kipróbálhatod teljes kiőrlésű búzaliszttel is.

zablinzer_1.jpg

Hozzávalók:

150 g zabpehelyliszt
100 g búza finomliszt
180 vaj
20 g 4x-es édesítőerővel rendelkező édesítőszer vagy 80 g nyírfacukor
1 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
3-4 ek. nyírfacukorral/xilittel készült lekvár a töltéshez (eper, barack vagy amit csak akarsz)

A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban keverd össze. A vajat kockázd fel és dobáld hozzá. A tojást törd fel egy pohárban, majd ha minden okés vele, akkor mehet a tésztához. Az ujjaiddal kavard össze a hozzávalókat először, majd gyúrd, amíg gombóccá összeáll. Csomagold folpackba és tedd a hűtőbe egy órára. Mielőtt kinyújtanád vedd ki hűtőből 10-15 perccel korábban. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3-5 mm vastagságúra és szúrj ki belőle ugyanannyi teli és lyukas szívecske formát. Elég egy szív alakú kiszúróforma, a lyukas linzerhez pedig használhatsz egy stampedlis poharat is. Sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd 180°C-on őket. Pár perc alatt elkészül. A lényeg, hogy ne égjen meg sehol, mert akkor keserű lesz. Hagyd kihűlni, ha elkészültek, csak azután szedd le a sütőpapírról. Kend meg egy kiskanál lekvárral az egész kekszek alját, majd nyomd rá a lyukas kekszlapokat. Még a lyukba is tehetsz egy kis levárt. Végül megszórhatod egy kis nyírfa/xilit porcukorral is.

KALÓRIA (csak a tészta): 2337 kcal
SZÉNHIDRÁT (csak a tészta): 160 g CH

A lekvárok tápanyagtartalma nagyban eltérhet. Házi, bolti, stb, stb... Így attól függően, hogy mivel töltöd meg, még annak a tápanyagértékét is hozzá kell számolnod a végeredményhez. (De simán omlós kekszként is finom.) Az így kapott értékeket pedig oszd el annyival, amennyi süti készült. Így megkapod majd egy darab kalória és CH tartalmát. Feltéve, hogy ugyanannyi kekszből és lekvárból állítod össze a sütiket. :)

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

100%-ban teljes kiőrlésű pita

A házi pita készítése számomra mindig egy varázslat. Egyszerűen jó nézni, ahogy egy lapos tésztadarab felfújódik és tölthető batyuvá válik. Egy zsebes pita lesz belőle, amit tele lehet tölteni sok-sok finomsággal. Ha pedig ez csupa egészséges alapanyagból is készül, na az már szinte hihetetlen is. Pedig igaz! Lássuk a receptet!
Sült csirkemell csíkokkal és salátával kiegészítve szuper gyros lehet belőle.

teljeskiorlesu_pita4.jpg

Hozzávalók 3-4 darabhoz:

100 g TK tönkölyliszt
150 g TK búzaliszt
1 cs. szárított élesztő
kb. 180-190 ml víz
1 ek. olívaolaj
1 csapott ek. só

teljeskiorlesu_pita.jpg

A száraz hozzávalókat önts egy tálba, majd keverd is össze őket. Mehet hozzá a víz és az olaj. Kavard el az ujjaiddal, majd gyúrd össze az egészet. Fedd le és tedd meleg helyre kelni legalább 1 órára. Én kelesztőtálat használtam. Egy kb. 2 literes lábast majdnem teleengedtem a csapból jövő legforróbb vízzel és rátettem az edényt. Fontos, hogy ne érjen bele az edény alja a vízbe. Így kelt a duplájára kb. 1 óra 15 perc alatt.

Kelesztés után finoman gyúrd át a tésztát. Ha 3 részre osztod, akkor 3 nagy pitád lesz, ha 4-re, akkor kicsit kisebbek méretűek, mint az átlag. De pl. sült édesburgonyával vagy bármilyen zöldséggel kiegészítve is nagyon laktató. A tésztából a két tenyered között finoman gyúrj kis gombócokat. Nyújtsd ki mindegyiket kb. 0,5 cm vastagságúra. Sütőpapírral kibélelt tepsire fektesd rá őket és hagyd pihenni 30 percig. Előmelegített sütőben 6-7 perc alatt 180°C-on süsd meg őket. Sütés közben fel fog fújódni. Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad és törni fog a tészta.

Elkészítheted gyroshoz vagy saláták, szószok mellé is jó mártogatni valónak.

teljeskiorlesu_pita1.jpg

KALÓRIA (összesen): 989 kcal
SZÉNHIDRÁT (összesen): 161 g CH

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

100%-ban teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

Az íze egy kicsit hasonlít a tepertős pogácsáéra is. Hűtőben kelesztett és hajtogatás nélkül is tökéletes. Lehet ez lenne a lusta csajok pogácsája?!

teljeskiorlesupogacsa1.jpg

Hozzávalók 120-125 db-hoz:

200 g TK tönkölyliszt
200 g TK búzaliszt
250 g vaj
100 g reszelt sajt
1 tojás
1 tojássárgája
30 g friss élesztő
100 g 20%-os tejföl (4 ek.)
1 csapott ek. só
1 tk. kömény

+a tetejére 1-1 marék napraforgómag, lenmag, szezámmag

A liszteket és a fűszereket szórd egy nagy tálba. A sajtot reszeld le, majd keverd hozzájuk. Az élesztőt egészen apróra morzsold bele. A vajat kockázd fel. Így mehet a vaj is a többihez és a tejfölt is kanalazd hozzá. Végül az egész tojást és a plusz egy sárgáját is add hozzá. Először az ujjaiddal kavard el az egészet, majd jól gyúrd össze. Ha összeállt egy gombóccá, csomagold folpackba és tedd a hűtőbe minimum 1 órára. Nekem 1,5 óráig volt most  a hűtőben.

Kb. 4-5 mm vastagra nyújtsd ki a tésztát belisztezett felületen. Szaggasd ki egy kisebb formával. Ezt is érdemes lisztezni 2-3 szaggatás után. Én stampedlis pohárral tettem meg ezt. Rakosgasd sütőpapírral kibélelt tepsibe őket. Egy tojást verj fel, majd kend be vele a pogik tetejét egy ecset segítségével. Egy tálba szórd bele a magvakat és keverd is össze őket. A pogácsák megkent tetejét nyomd bele finoman a magvakba és rakd vissza a tepsire. 180 °C-on süsd kb. 6-7 percig. De érdemes figyelni közben. Ha még túl puha, akkor nem jó. Akkor a legjobb, ha az alja már megpirult, de a pogi alján a széle még nem. 4 tepsinyi pogi lett végül. Az első kettő kisült 6-7 perc alatt. A második kettőnek viszont már több mint 10 perc kellett, így nem merek pontos időt írni. Figyelni kell közben. Legyen aranybarna, de semmiképp se égjen meg, mert akkor keserű lesz.

teljeskiorlesupogacsa4.jpg

Szaggatás közben.

teljeskiorlesupogacsa3.jpg

Készen a sütésre.

teljeskiorlesupogacsa2.jpg

Kisültek. :)

KALÓRIA (csak a tészta):
Összesen kb. 4003 kcal-t tartalmaz. 1 db pedig kb. 33 kcal-t.
Light sajttal és vajjal, illetve 12%-os tejföllel elkészítve a teljes kalóriatartalma kb. 2777-re csökkenthető. 1 db ekkor kb. 23 kcal-t tartalmaz.
Tejföl helyett kefírrel elkészítve még egy kicsit le lehet faragni a kalóriatartalmából. De ebben az esetben, mivel a kefír hígabb, így elég belőle kb. 60-80 grammnyi is.
SZÉNHIDRÁT (csak a tészta): összesen 268 g CH. 1 db pedig 2 g CH-t tartalmaz.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

3 zabkása, amit 160 grammos diétában is ehetsz reggelire

Sokan nem tudják, de 160 grammos diétában reggelire tilos tejet vagy gyümölcsöt fogyasztani. Szigorúan csak lassú felszívódású szénhidrátot lehet enni, az előbb felsoroltak pedig sajnos gyors felszívódásúak. Sőt a tejnek még a glikémiás indexe is nagyon magas, ezért duplán nem ajánlott reggelire fogyasztani.

A tejet könnyen lehet helyettesíteni vízzel vagy növényi cukormentes gabonatejekkel, pl. rizstej, mandulatej, kókusztej. De vigyázz, mert ezek közül a legtöbb tartalmaz cukrot. Mindenképpen böngészd át az adott termék összetevőit. Mandulatejből például létezik hozzáadott cukor nélküli verzió, de otthon is készíthetsz magadnak gabonatejeket.

A gyümölcsöket pedig egyszerűen ki kell iktatni a reggeliből.

Ezek viszont nagyban csökkentik a zabkása élvezeti értékét, hiszen az egyszerűen tejjel megfőzve is finom. Vízzel megfőzve viszont már borzalmas magában.

Érdemes arra figyelned, hogy az ízesítőanyagok szénhidráttatalmát is beleszámold az étkezésbe: a gabonatejekét (pl. a rizstejnek magas a CH-ja, de a mandulatejé már szinte nulla), a nyírfacukorét vagy az olajos magvakét is.

+TIPP: Cukormentes proteinporral is ízesítheted a zabkását, de ebben az esetben is bele kell számolnod annak a szénhidráttartalmát és annyival kevesebbet kimérni a zabpehelyből, hogy összesen 30 gramm lassú felszívódású szénhidrátot egyél csak.

img_6087.JPG

1. Mandulás-fahéjas

Hozzávalók:

0,5-1 dl cukormentes mandulatej
50 g zabpehely (30 g CH)
2 tk. fahéj
1 ek. szeletelt mandula
esetleg kevés eritrit (Ha nyírfacukrot használsz, annak viszont van szénhidráttartalma, amit számolni kell.)

A zabpelyhen kívül a többi hozzávaló olyan kis mennyiségű, hogy nem kell szénhidráttartalmat számítani hozzá. A mandulatej mennyisége attól függ, hogy ki mennyire szereti hígabban vagy sűrűbben a zabkását. Csak össze kell keverni mindent és összefőzni pár perc alatt vagy akár mikróban felmelegíteni.

img_6263_1.JPG

2. Kakaós

Hozzávalók:

0,5-1 dl víz vagy cukormentes mandulatej
50 g zabpehely (30 g CH)
2 tk. cukrozatlan kakaópor
kevés eritrit (Ha nyírfacukrot használsz, annak viszont van szénhidráttartalma, amit számolni kell.)

Az elkészítése ugyanaz, mint az előzőnél.

img_6425.JPG

3. Diós

Hozzávalók:

0,5-1 dl cukormentes mandulatej
45 g zabpehely (27 g CH)
30 g dió darálva (3-4 g CH)
kevés eritrit (Ha nyírfacukrot használsz, annak viszont van szénhidráttartalma, amit számolni kell.)

Az elkészítés ugyanaz. :)

 

Remélem így jobban megkedveled a zabkását, ha nem tehetsz bele tejet, csokit és gyümölcsöt.

Reggel tolerálja a legkevésbé a gyorsan felszívódó szénhidrátokat a szervezetünk, így az inzulintermelésünk ekkor reagál a legrosszabbul a bevitt cukrokra. Tehát mindenkinek érdemes erre odafigyelnie, nemcsak annak, akinek diétáznia kell.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Reform meggyes-mandulás csokitorta

Szuper süti a hétvégére. Egyszerű összerakni, mégis mutatós. Az étcsokit leszámítva cukormentes. A mandula és a csoki nagyon jó páros.

img_5800.jpg

Hozzávalók:

150 g finomliszt
150 g mandulaliszt
100 g zabpehelyliszt
1 cs. sütőpor
60 g 4-szeres édesítő erővel rendelkező édesítőszer
3 ek. (kb. 20 g) cukor nélküli kakaópor
100 g 70%-os étcsokoládé
150 g vaj
3,5 dl tej
8 tojás
300 g fagyasztott meggy
30 g szeletelt mandula a tetejére

A meggyet hagyd kiolvadni. A vajat és az étcsokit vágd kisebb darabokra és olvaszd fel vízfürdő felett, majd hagyd kicsit hűlni. A liszteket, a sütőport, az édesítőt, a kakaót keverd el egy nagy tálban. A tojásokat, a tejet, és a vajas csokit is dolgozd össze egy másik tálban, majd öntsd a száraz hozzávalókhoz. Alaposan keverd össze egy habverővel. Kivajazott tortaformába öntsd bele. Kb. 30-35 percig süsd 180 °C-on. A tetejére az első 5 perc sütés után potyogtasd rá a kiolvadt és alaposan lecsöpögtetett meggyet. Ki is nyomkodhatod egy kicsit előtte. Még 5 perccel ezután pedig szórd rá a szeletelt mandulát és úgy süsd tovább. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy biztosan ne maradjon nyers a közepe.
img_5801.jpg
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Zsályás lencsefasírt - gluténmentes

Remek hús imitátor és szuper egészséges szénhidrátforrás. Frissen a legjobb. Zsálya helyett bazsalikommal is nagyon jól működik.

img_6221.jpg

14 darabhoz:

1 konzerv lencse
1 gerezd fokhagyma
2 ek. barna rizsliszt (De sima rizsliszttel és teljes kiőrlésű lisztekkel is működik.)
1 tojás
4 nagy zsályalevél
só, bors
olívaolaj a sütéshez

A konzerv levét öntsd le. (Száraz lencséből is elkészíthető, de ebben az esetben előtte be kell áztatni.) 10-15 percet főzd elő a lencsét sima vízben, majd öntsd le a levét. A lencsét kanalazd át egy konyhai késes aprítóba. A fokhagymát pucold meg és vágd 2-3 darabba, majd dobd a lencséhez. A lisztet is add hozzá. A tojást törd fel egy pohárban, hogy ellenőrizhesd. Ha jó, mehet az is a többi hozzávalóhoz. A zsályát öblítsd le a csap alatt, konyharuhában szárítsd le, majd tépkedd a többihez. Sózd, borsozd és végül pépesítsd le az egészet. Egy evőkanálnyi adagot vegyél ki belőle, majd két evőkanál segítségével formázz belőle gombócokat. Egyik kanálból, vedd át a másikba. Egy serpenyőben olívaolajon süsd meg. Egyszerre 3-4 fasírt fér el benne kényelmesen. Pár percig süsd mindkét oldalukat. Fontos, hogy két villa segítségével fordítsd meg, mivel ha fogóval vagy csipesszel próbálkozol, könnyű kitépni belőle egy-egy darabot. A fakanál pedig csak tapad hozzá.

Tálald saláta mellé, lédús zöldségek kíséretében, pl. paradicsommal vagy uborkával. De valamilyen mártogatós is jól jön hozzá. Pl. paradicsomszósz vagy fetás krémek.

img_6050.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Cukormentes bejgli

Szenvedélyesen imádom a bejglit, ezért nem volt kérdés, hogy egy egészséges verziót megalkossak. Vékony tésztás, sok töltelékkel. Íme a hagyományos bejgli, cukorsokk nélkül. :)

img_6371.jpg

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:

A tésztához:

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g finomliszt
200 g vaj
kb. 16-17 g élesztő
kb. 120-130 ml tej
1 tojás
1 tojássárgája
20 g 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
(1-2 tk. rumaroma, én nem tettem bele, de szoktak)
A tetejére +1 tojás

A töltelékekhez:

Diós:

250 g dió
2 ek. (50 g) Sárgabarack lekvár xilittel (hígabb fajta)
1 marék (20 g) mazsola
2 ek .tej
30 g 4x-es édesítő
2 ek. citromlé

Mákos:

200 g mák
6-7 ek. tej
1 marék (20 g) mazsola
1 citrom lereszelt héja
30 g 4x-es édesítő
4 ek. citromlé

A szobahőmérsékletű tejbe morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre. A liszteket és az édesítőt mérd ki egy nagy tálban. A vajat vágd kisebb kockákra, majd dobáld a liszthez. A tojást és a tojássárgáját is add hozzá. Végül az élesztőt keverd el a tejben egy kiskanállal és öntsd a többi hozzávalóhoz. Majd kézzel gyúrd össze az egészet. Ha már egy gombóccá összeállt, tekerd folpackba és tedd a hűtőbe. Itt pihenjen kb. 1-1,5 órát.

Addig a diót daráld le. Egy késes aprító is megteszi. Keverd össze a lekvárral, a mazsolával és az édesítőszerrel. Keverd hozzá a tejet. 1 citrom levét facsard ki egy tálba és adj belőle a töltelékhez 2 evőkanálnyit.

A mákhoz reszeld hozzá egy citrom héját és keverd össze az egészet a tejjel, a mazsolával, az édesítővel és a citromlével.

Ha már eleget pihent a tészta, csomagold ki a folpackból és vágd két egyenlő részre. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd nagyjából téglalap alakúra az egyiket. 3-5 mm vastagságú legyen kb. a tészta. A tölteléket kend el rajta egyenletesen úgy, hogy a széleken kihagysz 1 cm helyet. A tészta rövidebb felénél a széleket hajtsd be. Az egyik hosszabbik oldalánál pedig tekerd fel a tésztát. A tészta vége kerüljön alulra. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire pihenni. Ugyanezt végezd el a másik adag tésztával is. Kend meg a tetejüket egy felvert tojással. Hagyd, hogy száradjon, közben lehetőleg tedd hűvös helyre a tepsit. 20 perc múlva kenj rá újabb tojás réteget. Újra hagyd száradni, majd alaposan szurkáld meg egy villával a rudakat. (A tetején én egész mélyen beleszúrtam.) 180 °C-on süsd meg őket kb. 22-25 perc alatt.

img_6617.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Lazac en croûte, avagy lazac tésztába csomagolva

A lazac azon kívül, hogy nagyon egészséges, azért egy szuper hal, mert különleges íze van és szinte szálkamentes. (Vigyázat, azért néha előfordulhat benne 1-2 szálka.) Ebben a verzióban a halak királya nem csak tésztába van csomagolva, de még mustárral és spenóttal is tovább bolondítottam. A leveles tészta nyilván nem annyira egészséges, de ez most belefér... :)

Önálló fogásként egy csomag egy emberes adag. Ha előétel és desszert is kíséri akkor talán már túl nagy adag. Megfelezve vagy kis szeletekre vágva egy menü részeként, így már 4 ember is jóllakatható belőle.

img_6484.jpg

Hozzávalók:

1 csomag készre nyújtott leveles tészta
2 vékony lazacfilé (kb. 2-3 ujjnyi vastag)
1-2 marék spenót
2-3 ek. mustár
olívaolaj

A lazacfiléket olívaolajon bőrével lefelé egy serpenyőben süsd elő. Csak nagyon röviden. Utána minden oldalát süsd egy kicsit, hogy kifehéredjen. Közben sózd is. Az egész 1-2 perc. Tedd félre, majd ha már nem annyira forró, óvatosan kapard le a bőrét egy késsel. Ez azért fontos, hogy ne maradjon rajta az a vékony bőrréteg és esetleg 1-2 pikkely se véletlenül. A leveles tésztát vágd félbe. A spenótot mosd meg és konyharuhába téve tapogasd át finoman, hogy ne maradjon rajta nedvesség. A tészta darabok egyik felére halmozz egy adagot a spenótból. A lazacszeleteket kend be mustárral, majd helyezd a spenótra. A tészta másik felét hajtsd rá, kicsit nyomkodd is meg. Kend meg olívaolajjal a tetejét és szurkáld meg villával néhol. A tészta szélét nyomd össze egy villával, hogy tuti lezárt legyen. 180 °C-on süsd kb. 15-20 percig sütőpapírral kibélelt tepsiben.

Én egy kicsit túlsütöttem, ezért már csúnyán megbarnultak a tésztacsomag szélei, de ezt levontam a sütési időből. :) Továbbá valahogy sikerült fejjel lefelé becsomagolnom. Talán így még jobban is néz ki, de eredetileg alulra akartam a spenót réteget.

img_6508.jpg

img_64852.jpg

+Néhány fázisfotó segítségül:

img_6466.jpg

img_6468.jpg

img_6470.jpg

Hajrá! Halat az asztalra! :)

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Spenótos-sült paprikás-sonkás teljes kiőrlésű tortillatekercsek

Vendégváró falatoknak vagy salátával kiegészítve előételnek is tökéletes.

img_5965.jpg

Hozzávalók kb. 15 falatkához:

2 teljes kiőrlésű wrap/tortillalap
2 kisebb kaliforniai paprika (különböző színűekkel fokozhatod a látványt)
4 szelet csirkemell sonka
1 marék bébispenót
olívaolaj
só, bors

A paprikákat mosd meg, csumázd ki. Vágd félbe és vékonyan szeleteld fel. Olívaolajon egy serpenyőben párold puhára őket. Közben sózd, borsozd is, mivel úgy gyorsabban el is készülnek. A tortillalapokra rendezgess el spenót leveleket, tépkedj hozzájuk sonkát és oszlasd el a paprikákat is még rajtuk. Tekerd fel szorosan és vágd 1-2 ujjnyi vastagságú darabokra őket. Akár fogpiszkálóval rögzítheted is.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Fetás-céklás csicserilepények

Azért jók ez a lepények, mert csupa vitamindús alapanyag van bennük, amelyek még a minőségi szénhidrátbevitelt is biztosítják számodra. A cékla a fetával nagyon jó páros. A csicseriborsó kissé húsos íze, pedig azt is rabul ejti, akinek eszébe sem jutna vegának lenni. Tenyérnyi lepények lesznek ebből az adagból.

Kiváló szénhidrátforrás, így köretnek húsok mellé vagy salátába tökéletes. De önállóan is nagyon finom, pl. a maradék fetát is rá lehet morzsolni.

img_6211.jpg

Hozzávalók  kb. 12 darabhoz:

1 közepes cékla (150 g meghámozva)
1 konzerv csicseriborsó
1/2 fej vöröshagyma
4 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt, de tönköly vagy graham is jó
1 kisebb tojás
50 g feta
só, bors
olívaolaj

A csicseriborsóról öntsd le a levét. Kanalazd egy lábasba, majd engedj rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Sózd meg (kb. 1 kk.), majd főzd puhára kb. 15 perc alatt. Ha kész, szűrd le és hagyd kicsit hűlni. A hagymát készítsd elő, majd kockázd fel. A csicseriborsót borítsd bele egy konyhai aprítóba, add hozzá a hagymát, a tojást, a lisztet és a fetát (elmorzsolva). Sózd, borsozd. A céklát hámozd meg és reszeld hozzá. Pépesítsd az aprítóban. Egy serpenyőben kevés olívaolajon süsd ki a lepényeket. Egyszerre 4-5 darab lepényt tudsz kényelmesen kisütni. Ez pedig 1-1 evőkanálnyi tésztaadagot jelent. Ha az egyik fele szépen megsült, fordítsd meg és süsd a másikat is még egy kicsit.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A legjobb dolog, ami édesburgonyával történhet: Fetás-lilahagymás sült édesburgonya

Az édesburgonyát ugyanúgy meg lehet sütni, mintha házi tepsis sült krumplit készítenénk. Az édesburgonya viszont kenterbe veri a szimpla krumplit ebben a verzióban, ugyanis sütés közben kicsit karamellizálódik is. Ettől pedig leírhatatlanul finom lesz. Belül puha, illatos, élvezetes. Kiegészítve fetával, lilahagymával és esetleg paradicsommal vagy önállóan is elkészítve kiváló köret.

img_6306.jpg

Hozzávalók 3 adaghoz:

3 nagy méretű édesburgonya
100 g feta sajt
1 fej lilahagyma
4-5 szem koktél paradicsom

olívaolaj

Az édesburgonyát hámozd meg alaposan, majd mosd meg. Keresztben vágd ketté, majd vágd fel 1-2 cm vastag cikkelyekre. Locsolj egy kis olívaolajat egy tepsibe, majd rakd bele az édesburgonya darabokat, sózd meg. Locsolj rá még olívaolajat, de azért ne ússzon benne és forgasd össze az egészet. Rendezgesd el egy kicsit őket. Süsd 180 °C-on 20 percig, majd szórj a tetejére felszeletelt lilahagymát és félbevágott koktélparadicsomot. Végül morzsolj rá fetát és így süsd tovább, amíg teljesen megpuhul és szépen barnul kicsit.

img_6385.jpg

Natúran vagy kissé fűszeresen serpenyőben megpirított csirkemell csíkokkal csodás és egyszerű étel lehet belőle.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Tejszínes-tárkonyos zöldségleves az őszi/téli szezonra

Meleg leves hűvös estékre krumpli helyett édesburgonyával és vitaminbomba brokkolival.

img_6078.jpg

Hozzávalók 3-4 személyre:

1 kis fej brokkoli
1200 ml víz
200 ml főzőtejszín
1 nagyobb édesburgonya
2 kisebb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
1 vöröshagyma
2-3 ág tárkony levelei
1 ek. friss petrezselyem
1 csapott ek. vegamix ételízesítő
só, bors
olívaolaj

A hagymát pucold meg, a répákat és az édesburgonyát hámozd meg. Öblítsd le őket csap alatt, majd a hagymát kockázd fel, a répákat szeleteld fel 1-2 mm vastagra és még vágd félbe is. A brokkolit szedd kisebb rózsáira és áztasd be egy tál vízbe. 1-2 perc után öblítsd le őket. A hagymát kezdd el párolni kevés olívaolajon. Add hozzá a répákat és pirítsd elő egy kicsit őket. Ezután öntsd hozzá a vizet. Közepes hőfokon főzd fedő alatt 10 percig, majd add hozzá az édesburgonyát. Mehet bele a vegamix, a leöblített tárkonylevelek és só, bors ízlés szerint. Öntsd hozzá a főzőtejszínt és főzd tovább pár percig. Már a brokkolit is beleteheted és főzd addig, amíg már majdnem teljesen megpuhulnak a zöldségek. Ezt egy darab sárgarépán tesztelheted. Szúrj bele villát. Ha könnyen belemegy már jó lesz. A lényeg, hogy azért, ne is legyen túlfőzve. A legvégén add hozzá a petrezselymet és kész is.

img_6075.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Sütőtökös-paradicsomos tagliatelle fetával

Ezt az ételt még az is megeszi, aki nem szereti a sütőtököt! A paradicsom és a feta tökéletesíti a vitaminbomba sütőtököt és kicsit el is fedi az intenzív ízét. Szuper krémes tésztaétel a végeredmény, ropogós kolbász darabkákkal a tetején.

img_6175.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

250 g sütőtök
70 g feta
250 g (szárazon) durum tagliatelle
1 kis konzerv sűrített paradicsom (70 g)
só, bors
olívaolaj
7-8 bazsalikom levél
(kolbász szeletek a tetejére)

A sütőtököt natúran süsd meg 180°C-on. A tésztát közben 5-7 perc alatt főzd ki sós vízben. Ha elkészült a sütőtök, hagyd kicsit hűlni. Amikor már biztonságosan meg tudod fogni, de még meleg, kapard ki egy kanállal a húsát egy konyhai aprítóba. Morzsold hozzá a fetát, és turmixold le. Egy serpenyőbe önts pici olívaolajat, majd a sütőtökpürét és kezdd el melegíteni. Add hozzá a sűrített paradicsomot, sózd, borsozd finoman és hagyd, hogy közepes lángon kicsit összerottyanjon. Közben adj hozzá 2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből. A végén dobd bele a bazsalikomot és kész is. A kifőtt tésztát szűrd le és öntsd a serpenyőbe. Forgasd össze a szósszal és már tálalhatod is. (A tetejére piríts le olívaolajon vékony kolbász szeletkéket.)

img_6168.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Sütőtökös Mikulás muffin

Ezek a muffinok annyira jók, hogy még a Mikulás is elmerült bennük.

img_6141.jpg

Hozzávalók 12 darabhoz:

A tésztához:

250 g megsütött sütőtökhús
3 kisebb tojás
200 ml tej
160 g zabpehelyliszt
50 g apró szemű zabpehely
30 g eritrit steviával (vagy más 4-szeres édesítőerővel rendelkező cukorpótló)
1 cs. sütőpor
2 tk. fahéj
vaj a forma kikenéséhez

A tetejére:

250 g mascarpone
1 dl hideg tejszínhab
1 kis cs. vaníliás nyírfacukor

A sütőtök húsát egy nagy tálban nyomkodd össze egy villával. Add hozzá a tojásokat és a tejet. Alaposan keverd össze az egészet. A zabpehelylisztet, a zabpelyhet, az édesítőszert, a sütőport és a fahéjat öntsd egy másik tálba, majd apránként adagolva innen öntsd a sütőtökhöz és alaposan keverd össze a muffin tésztáját. A muffin formát vajazd ki, majd adagold bele a tésztát. A formákat 3/4-ig töltse csak meg a tészta. Így kb. 1-1,5 evőkanálnyi jut mindegyikbe. Természetesen nem kell kivajazni a formát, ha muffin kapszlikban szeretnéd elkészíteni a sütit. 180°C-on süsd, amíg szépen barnulni kezd. Tűpróbával is ellenőrizd, elkészült-e!

A díszítéshez először hagyd teljesen kihűlni a muffinokat. A tejszínhabot verd fel egy habverővel vagy kézi mixerrel. A mascarponét és a vaníliás nyírfacukrot öntsd egy tálba, majd add hozzá a tejszínhabot és óvatosan nagy mozdulatokkal keverd el benne. 1-2 kiskanálnyi adagot tegyél a muffin tetejére a krémből és a kanál szélével körkörösen húzz bele egy kis ívet és csúcsot a tetejére.

img_6160.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Paradicsomos gombaragu zsályás édesburgonyapüré ágyon

Ebben a receptben most nem a gombaragu az érdekes. Azt bárki elkészítheti kedve szerint, ahogy szokta. De azért én is leírom most ennek a receptjét. A figyelem most az édesburgonyát illeti. Finom, egészséges, különleges ízzel rendelkezik. Kicsit répás, talán sütőtökös beütéssel. Rá kell szokni. Krumpli helyett igazán jól működik. Sőt...sokkal jobb. Sült krumpliként szerintem mindenkinek bejön, de püréként is jól működik.

img_6116.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

250 g csiperke gomba
1 kápia paprika
70 g sűrített paradicsom
50 g friss bébispenót levél (kihagyható)
4 nagy édesburgonya
1 vöröshagyma
4 kisebb zsályalevél
só, bors
olívaolaj

A vöröshagymát tisztítsd meg, majd kockázd fel. A gombák tönkjét szedd ki, azok nem fognak kelleni (de ha azokat is fel szoktad használni, maradhatnak is). A gombák kalapját öblítsd le a csap alatt, majd szeleteld fel vékonyan. A kápia paprikát is aprítsd fel. A hagymát kevés olívaolajon kezdd el párolni. Ha már üvegessé vált, mehet hozzá a kápia is. Hagyd fedő alatt megpuhulni. Ezután jöhet hozzá a gomba, majd 1-2 perc után a sűrített paradicsom. Így főzd puhára a gombát is. A végén sózd, borsozd meg (és dobd a tetejére a bébispenótot is. Ennek éppen elég, hogy csak összeessen. Keverd el a gombás raguban) és már kész is.

Az édesburgonyát hámozd meg, majd alaposan öblítsd le. Kockázd fel, majd sós vízben főzd puhára. A főző vizébe a zsálya leveleket is dobd bele kb. fél időnél. Ha kész szűrd le az egészet, a zsályát szedd ki, majd egy krumplinyomóval pépesítsd az édesburgonyát. A zsálya leveleket aprítsd fel és keverd hozzá. (Ha akarod tehetsz hozzá 1 ek. vajat is.)

img_6125.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Kókuszos zabpalacsinta

Pihe-puha rugalmas amerikai palacsinta. Kókuszos íze igazán különlegessé teszi. Lekvárral és még egy kis kókuszreszelékkel a tetején igazán jól esik egy kényelmes reggelen.

img_5927_1.jpg

Hozzávalók 12 db kisebb tenyérnyi méretű palacsintához:

100 g zabpehelyliszt
50 g kókuszliszt
1 tojás
400 ml tej
olaj a sütéshez, pl. kókuszolaj

A liszteket öntsd egy tálba, add hozzá a tojást és a tejet, majd keverd simára egy habverővel. Megkönnyíti az adagolást, ha egy nagy mérőtálban/mérőpohárban csinálod ezt vagy utána átöntöd. Így a kókuszolajjal kikent közepes hőfokú serpenyőbe adagolj ki 3 kisebb kupacnyi tésztát. Vagy evőkanállal is megteheted ezt, kb. egy-egy nagyobb evőkanálnyi adag a megfelelő. Így kényelmesen elférnek a palacsinták és nem fognak összefolyni sem. Süsd az első oldalán, amíg a tészta kezd már sötétedni a szélén. Ekkor óvatosan nyúlj alá egy szilikon spatulával vagy palacsintakéssel. (A fakanálra sajnos ragad.) Fordítsd meg és süsd még egy kicsit a másik oldalán is. A serpenyőt újra kend ki kókuszolajjal és mehet a móka, amíg el nem fogy a tészta.

img_5944.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Palacsinta receptek még:

img_4045_1.jpg

Epres zabpalacsinta

Anastasia Steele kedvenc reggelije: sajtos-sonkás palacsinta

Cukkinis-paradicsomos omlett

Ha már unod az üres omlettet! Teljes kiőrlésű kenyérrel 2 személynek megfelelő vacsora lehet.

nevtelenk.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

1 kisebb cukkini
2-3 szál újhagyma vagy egy kis fej vöröshagyma
3 tojás
1 kis konzerv (70 g) hozzáadott cukor nélküli sűrített paradicsom
1-2 ek. víz
só, bors
olívaolaj
petrezselyem

A cukkinit szeleteld fel max. 2 mm vékonyra. Azért nem kell hajszálvékonyra sem, valahol a kettő között legyen. A hagymát karikázd fel, majd kevés olívaolajon kezdd el párolni. Add hozzá a cukkinit is és így fedő alatt párold tovább őket. Sózd, borsozd is meg közben. A tojásokat verd fel. A sűrített paradicsomhoz adj 1-2 ek. vizet, hogy fellazuljon, majd keverd a tojásokhoz. Ha a cukkini már puha, rá is öntheted és hagyd átsülni az egészet. Közben néha meg is rázogathatod a serpenyőt. Ha elkészült mehet a tetejére bármilyen friss fűszer is, pl. petrezselyem vagy snidling.

Annyi teljes kiőrlésű kenyérrel kiegészítve, amennyi 30 gramm szénhidrátot tartalmaz, megfelelő vacsora lehet a 160 grammos szénhidrátdiéta alapján.

További tippek az omletted felturbózására:

Zabos omlett

3 ízesítési variáció omletthez

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Brownie kókuszlisztből

Egy imádnivaló klasszikus egészséges verziója. Ha azt szeretnéd, hogy 100%-ban cukormentes legyen, használj diabetikus étcsokoládét!

A kókuszliszt egy fura alapanyag. Nehezebb vele dolgozni, mert sokkal több nedvességet vesz fel, mint a hagyományos lisztek. Így szárazabb is a végeredmény, mint egy hagyományos piskótánál. Ha kókuszlisztből sütsz valamit és nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd, ne keseredj el, mert lehet, hogy egy másik márka terméke meg beválik. Kókuszliszt és kókuszliszt között is van különbség. Azt hiszem ezt a két kép illusztrálja a legjobban, mivel ezek a sütik ugyanazon recept alapján készültek! Tehát ne ítéljétek el elsőre a kókuszlisztet! Kísérletezgessetek vele! :)

img_4875.jpg

Hozzávalók egy 25x15 cm-es tepsihez:

100 g kókuszliszt
100 g 70 %-os étcsoki
3 kisebb tojás
100 ml tej
60 g Dia Wellness Negyedannyi-Ugyanannyi édesítőszer vagy bármilyen 4x-es édesítő erővel rendelkező édesítőszer (eritrit és stevia kombinációja)
100 g vaj
2 ek cukrozatlan kakaópor

A kókuszlisztet és az édesítőszert öntsd egy tálba, majd a kakaóport szitáld hozzájuk. A vajat és a csokit vágd kisebb darabokra és olvaszd fel egy tálban, pl. a mikróban vagy gőzfürdő felett. Hagyd kihűlni. Add hozzá a száraz hozzávalókhoz a tojásokat, a tejet, majd a csokis olvasztott vajat és keverd össze az egészet. Öntsd kivajazott tepsibe, majd simítsd el a tetejét egy késsel. Süsd 180 °C-os sütőben kb. 25 percig. Hagyd teljesen kihűlni, majd szeletelheted is fel. (Ez fontos, mert melegen még nagyon omlós és le is ragadhat az alja.)

Ez a recept két személyre van kalibrálva. Ha nagyobb adagban szeretnéd elkészíteni, duplázd meg a hozzávalók mennyiségét.

img_5842.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha

Az eddigi legjobb teljes kiőrlésű pizza receptem. Ott ropog, ahol kell. Ott puha, ahol kell. Rugalmas és könnyen kezelhető tészta. Ez most TK tönkölylisztből készült, de TK búzaliszttel is helyettesíthető.

img_4265.jpg

Hozzávalók:

150 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100 g búza finomliszt
160 ml víz
1 csomag szárított élesztő
olívaolaj
1 kk. só

+feltétnek pedig, amit csak szeretnél: erre a verzióra gomba, koktélparadicsom, friss bazsalikom, cukor hozzáadása nélkül készült paradicsomszósz, mozzarella, hagyma és fokhagyma került

A száraz hozzávalókat mérd ki egy tálba, majd a vizet öntsd hozzá. Először keverd össze az ujjaiddal a tésztát, majd kezdd el gyúrni. Ha összeállt, még gyúrd pár percig és keleszd a duplájára kb. egy óra alatt, meleg helyen letakarva. (Ha esetleg ragadna a tészta, locsolj rá kicsi olívaolajat és gyúrd tovább.)

Miután megkelt, még gyúrd át egy kicsit és nyújtsd ki. Egy nagy sütőtepsire kényelmesen elfér, ha szép kör alakúra nyújtod ki. Ha ragadna a kezedhez, ne lisztezd, hanem egy kis olívaolajjal kend be itt is a tetejét. Én ököllel/tenyérrel szoktam kilapítani a belisztezett konyhapulton. De sodrófával talán még könnyebben megy. Ezután tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Pakold rá a feltéteket és süsd 180 °C-on, amíg szépen megbarnul a sajt és a tészta széle is. Ekkor a széle már ropogós lesz, belül pedig puha marad.

img_4266.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Pizza receptek még:

Túróval szénhidrát csökkentett TK pizza

Teljes kiőrlésű mini pizzák

Gorgonzolás-brokkolis tagliatelle

Selymes ízek, sikamlós tészta megkoronázva brokkolirózsákkal. Igazi 10 perces kaja, és ez nem amolyan Jamie-s túlzás, hanem tényleg ilyen gyors!

img_5576.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

125 g száraz tagiatelle tészta (durumból készült)
125 g gorgonzola
40 g parmezán
2 dl főzőtejszín
250 g brokkoli
snidling vagy petrezselyem a tetejére
olívaolaj
só, bors

A tésztát főzd ki 5-7 perc alatt forrásban lévő sós vízben. Közben a brokkolit szedd kisebb rózsáira, mosd meg és rakosgasd egy konyharuhára őket. A gorgonzolát nagyobb darabokra vágva tedd egy serpenyőbe és kezdd el melegíteni. Ha már olvadozik, add hozzá a főzőtejszínt, a parmezánt és borsozd meg. Lehet sózni is, de a sajtok miatt én úgy gondolom már pluszban ez nem szükséges. Jól keverd össze a hozzávalókat és ha mindegyik elolvadt már, hozzáadhatod a brokkolit. Pár percig párold fedő alatt. Végül a tésztát szűrd le, ha elkészült és öntsd a szószhoz. Mehet rá egy löttyintésnyi olívaolaj is. Alaposan forgasd össze két fakanál segítségével, majd a tetejére szórj snidlinget vagy petrezselymet, amely kicsit felfrissíti az egészet.

Fontos tipp:

Gyakran kevergesd, hogy ne kezdhessen lepirulni az alja, mert akkor csomósodásra hajlamos, mint ahogy a képen is látható. Ha ezt kivéded, szép sima és selymes marad a szósz. Persze ez csak szépséghiba, ettől még ugyanolyan finom.

img_5580.jpg

img_5595.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Még tészta receptek:

Spenótos-ricottás cannelloni

Paradicsomos csicseriborsó spenóttal tésztaágyon

Csőben sült vitamin spagetti

Gombás-paprikás csirkefalatok borsóval

Paradicsomos húsgolyók durum spagetti ágyon

Paprikás gombaragu burgonya chipsszel

Magyaros íz izgalmas burgonya chipsszel.

img_5471.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

A raguhoz:

250 g csiperkegomba
2 kápia paprika
1 kis fej vöröshagyma
1 csapott ek. fűszerpaprika
1 kisebb szem paradicsom
2 nagy marék bébispenót (kb. 50 g)
só, bors
olívaolajpetrezselyem

A burgonya chipshez:

5 közepes méretű krumpli
só, bors
olívaolaj

A vöröshagymát pucold meg, vágd ketté, majd karikázd fel. A kápiát is vágd fel vékonyabb karikákra, vagy ahogy tetszik. Kezdd el párolni kevés olívaolajon a hagymát. Ha üvegessé vált, mehet hozzá a kápia is. Sózd, borsozd meg egy kicsit, hogy gyorsabban puhuljon. Fedő alatt néha megkeverve főzd tovább. Közben a gombák tönkjét szedd ki, majd a kalapjukat öblítsd le és vékonyan szeleteld fel. (Ha szereted, mehet bele a tönkje is, de azt tovább kell főzni) A paradicsomot kockázd fel. Add hozzá a gombát, a fűszerpaprikát, a paradicsomot és főzd puhára. A végén dobd a tetejére a megmosott bébispenótot. Ha már összeesett, keverd el a raguban és kész is. A végén szórhatsz rá egy kis petrezselymet is.

A "chips"-hez a burgonyát pucold meg és vágd fel vagy gyaluld le kb. 2 mm vastagságúra. Halmozd egy olívaolajjal kikent tepsibe, sózd, borsozd, majd locsolj rá még egy kis olívaolajat. Alaposan forgasd össze és rendezd el úgy, hogy a lehető legkevésbé fedjék egymást. 180°C-on süsd, amíg szép aranybarna lesz a szélük. Akár meg is forgathatod őket fél időben és úgy sütheted tovább.

img_5473.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Kapros cukkinikrém

Frissítő ízek egy könnyed krémben. Pikk-pakk összedobható reggelire vagy vacsorára. Pirítóson vagy zöldségekhez mártogatósnak tökéletes.

img_5181.jpg

Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
1 kisebb fej vöröshagyma fele
1 csapott ek. kapor
só, bors
olívaolaj

A cukkinit mosd meg, majd kockázd fel. A hagymával is hasonlóan járj el, de nyilván pucold is meg előtte. Kevés olívaolajon párold puhára a hagymát, majd a cukkinit, közben sózd, borsozd. A vége felé add hozzá a kaprot is. Hagyd kicsit hűlni, majd egy késes aprítóban krémesítsd. Melegen is jó, de behűtve talán még jobb.

img_5184.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!