GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Pásztorpite, az angol rakott krumpli

A pásztorpite (marhahússal angolul Cottage pie-nak, bárányhúsos változatát pedig Shepherd's pie-nak hívják) meglehetősen hasonlít a magyar rakott krumplira. Hús és krumpli egyben megsütve egyéb felesleges koleszterin-extrák nélkül. Ha már egyszer kiadós nehéz ételt eszünk, akkor legalább legyen különleges íze.

A magyarhoz hasonlóan az angol gasztronómia sem a könnyű ételekről híres. Míg a magyart a zsíros, az angolt a szénhidrátbomba kifejezés jellemzi leginkább. Egyik sem egy leányálom egy egészségesen táplálkozni kívánó ember számára. Mégis időnként elkalandozok ilyen tájakra, mivel azért akadnak olyan ínycsiklandó fogások, amelyeket ALKALMANKÉNT nyugodtan lehet fogyasztani.

img_2250.JPG

img_2247.JPG
Hozzávalók 6-8 adaghoz:

700 g darált marhahús
2 dl minőségi száraz vörösbor (pl.: cabernet sauvignon)
2 nagy szem paradicsom
2 közepes sárgarépa
3 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g borsó
olívaolaj
só, bors
kakukkfű
10 dkg sajt (én mozzarellát használtam)
6-8 közepes krumpli
2 ek. vaj
vaj a forma kikenéséhez

A vörös-és fokhagymát, a répát, a krumplit pucold és mosd meg. Kockázd fel őket. A krumplit tedd fel 1/2-1 evőkanálnyi sós vízben főni. Közben egy magasabb oldalú serpenyőben kezd el pici olívaolajon pirítani a vöröshagymát. Ha üvegessé vált, add hozzá a fokhagymát, majd rögtön a húst is. Egy fakanál segítségével nyomkodd szét az összeállt csimbókokat és közepes lángon kevergesd addig, amíg ki nem "fehéredik". (Amikor már levet ereszt, add hozzá a sárgarépát és tegyél rá fedőt.) Üres percekben, a paradicsomot mosd meg és kockázd fel. Ha már úgy látod nagyjából sehol sem piroslik a hús, add hozzá a borsó kíséretében. Jól keverd el és tegyél rá fedőt. 3-5 perc múlva önts nyakon a borral, ismét keverd el és fedő alatt 5 percig főzd. Sózd (kb. 1/2 ek.), borsozd, illetve adj hozzá 1 csapott evőkanál kakukkfüvet is. Végül fedő nélkül néha kevergetve magasabb hőfokon hagyd, hogy a felesleges leve elfőjön.
Eközben a krumplit szűrd le és törd össze a vajjal.A sütéshez kiszemelt tálat kend ki vajjal. Tedd fémfelületre, (pl. tűzhely, edényalátét) és apránként óvatosan, először csak egy-egy evőkanállal, majd ha a tál megszokta a hőt, merőkanállal szedd át ide a husis egyveleget. Simítsd el a tetejét, majd a krumplit is egyenletesen oszlasd el rajta. A tetejére reszelj sajtot és a sütőben 180 C°-on 10-15 perc alatt pirítsd rá.

Ez a mennyiség 1 nagy jénai tálat tölt ki.
Nekem a krumpli réteg egy kicsit vastagabbra sikerült, így ha ezt nem szeretnéd, csökkents a mennyiségét.

Maradék száraz vörösbor felhasználásához is megfelelő fogás.

img_2254.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr596967563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2014.12.09. 01:00:57

Engedelmeddel, kicsit pontosítanék. A marhahússal készült változat a Cottage Pie és csak a bárányhússal készültet hívják Sheperd's Pie , tehát am

A fickó 2014.12.09. 01:22:52

... amit készítettél, az inkább Cottage Pie. A rakott krumplinkhoz sincs sok köze, mert teljesen másképp készül. Egy rakott krumpliba nem feltétlenül kell hús, ami ugye a kolbász. De van benne tojás stb. Talán a francia Gratin Dauphinois közelebb áll a mi rakott krumplinkhoz.: Ha poénnak szántad akkor jó. :)
Ha elfogadsz még egy tanácsot, használj jó minőségű cheddar sajtot, az jól olvad ízes és szépségesre pirul. Ja és sütés előtt villával borzold fel a felületét, ne legyen egyenletes.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.12.09. 15:22:36

Biztos nagyon finom, tetszik a recept! Ki fogom egyszer próbálni! :)

vidékigyerek 2014.12.09. 19:10:59

Minden tiszteletem a valóban hozzáértő, segítő szándékkal érkezett hozzászólóé, de nekem mindegy hogy hívod. Ebben semmi rossz cucc nincs, halálosan egyszerű elkészíteni és ki is fogom próbálni! Köszönöm vagy thanks vagy merci, kinek mi tetszik. Ez is mindegy.

GasztroMenza 2014.12.13. 18:45:56

Köszönöm a hozzászólásotokat! :)
Minden tiszteletem a gasztronómiáé, de úgy gondolom a szabályokat mindenki maga írja a konyhában. Nálam pedig az egészséges a legfontosabb feltétel. Úgy gondolom a marhahús megspékelve egy kis vörösborral, alkalmanként jobb élettani hatásokkal bír az emberi szervezet számára. Éppen ezért használtam mozzarella sajtot is.
Fickó, teljesen igazad van, inkább hívom csak simán pásztorpitének.
A rakott krumpli azért szerepel itt, mert a magyar társadalom ezt ismeri és ez által lehet elérni a legjobban. Egyébként egy átlag vidéki háziasszony figyelmét lehet nem ragadná meg.
Mindenkinek jó egészséget és finom kajákat kívánok!

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása