GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Szénhidrátcsökkentett palacsinta nem csak diétázóknak

Palacsinta, nokedli, pizza... Olyan ételek, amelyekből nem lehet keveset enni. Ha egyszer neki kezdesz nehéz mértéket tartani. Annak ellenére, hogy nem vagyok a szénhidrátcsökkentett lisztek híve, néha mégis alkalmazom ezeknél az abbahagyhatatlan kajáknál. Így nem eszem több szénhidrátot a szükségesnél amellett, hogy elégedetten jóllakhatok a kedvenc ételemmel.

Ez a palacsinta olyan, mint az eredeti, sokkal kevesebb szénhidrát tartalommal. Könnyű elkészíteni, nem szakad szanaszét a tészta. Nem lesz az a klasszikus hajszálvékony palacsinta, de így is szuper.

szenhidratcsokkentett_palacsinta.jpg

HOZZÁVALÓK kb. 15-20 palacsintához:

40 dkg 50%-kal szénhidrátcsökkentett liszt
6 dl ásványvíz
3 dl 1,5%-os tej
1 dl olaj (kókusz vagy étolaj, rád van bízva)
3 tojás

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet mérd ki egy tálba. Egy másik tálban keverd el a tojásokat a tejjel, az ásványvízzel és az olajjal. A nedves hozzávalókba szitált bele apránként a lisztet és közben kevergesd egy habverővel. Ez azért kell, hogy ne legyenek benne csomók.

Tedd be a hűtőbe 1/2-1 órára! Ennek a lisztnek tovább tart felvennie a nedvességet, tehát hagyd pihenni a hűtőben.

Jöhet a sütés. Egy palacsintasütőt egy szilikonecsettel kenj ki olajjal, tedd a tűzhelyre és várj picit még átmelegszik. Ha már megfelelő az olaj, oszlass el a serpenyőben egy evőkanál tésztát. Addig ne nyúlj hozzá amíg a széle el nem kezd barnulni. Nem fog megégni nyugi. De ha látod, hogy barnul valahol már a széle, akkor egy szilikonlapát segítségével óvatosan a széleinél kezdj alányúlni és fordítsd meg. Nem megy olyan simán, mint a klasszikus palacsintánál itt óvatosan fel kell segíteni a tésztát, nem pattan csak úgy fel a serpenyőből. Ha megfordítottad már kb. fele annyi idő alatt megsül a másik oldala. Megint kenj olajat a serpenyőbe és csak a türelem választ el attól, hogy sorban kisüsd a palacsintákat.

Ami az olajozást illeti... serpenyője válogatja. A teflont ki kell, a kerámiabevonatosat viszont nem.

Ami a legfontosabb:

Tedd 1/2-1 órára a tésztát hűtőbe!
Az olajat kend el a serpenyőben!
Akkor nyúlj csak hozzá ha kezd picit barnulni a széle és akkor is körbe alányúlva óvatosan.

Mi a bajom a legtöbb szénhidrátcsökkentett liszttel?

Az, hogy nincs bennük elég rost. Tehát csak a finomliszt egy részét cserélik ki szójalisztre és még megspékelik pár adalékanyaggal. Tehát nem teljes kiőrlésű, ami a megfelelő lassú felszívódáshoz kellene. Úgyhogy ezeknél a liszteknél alaposan meg kell nézni az összetevők listáját, mielőtt megvennéd.)

TÁPANYAGTARTALOM (összesen):

KALÓRIA: kb. 2548 kcal
SZÉNHIDRÁT: kb. 157 g

Ha 15 palacsintát készítesz, 1 db 169 kcal-t és 10 g CH-t fog tartalmazni. Ha nagyon gyakorlott palacsintasütő vagy és vékonyan eltudod oszlatni a tésztát a serpenyőben, akkor 20 darabot is ki tudsz hozni a tésztából, így az értékek: 127 kcal és 7 g CH.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr1008779682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása