Szenvedélyesen imádom a bejglit, ezért nem volt kérdés, hogy egy egészséges verziót megalkossak. Vékony tésztás, sok töltelékkel. Íme a hagyományos bejgli, cukorsokk nélkül. :)
Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
A tésztához:
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g finomliszt
200 g vaj
kb. 16-17 g élesztő
kb. 120-130 ml tej
1 tojás
1 tojássárgája
20 g 4x-es édesítő (eritrit+stevia)
(1-2 tk. rumaroma, én nem tettem bele, de szoktak)
A tetejére +1 tojás
A töltelékekhez:
Diós:
250 g dió
2 ek. (50 g) Sárgabarack lekvár xilittel (hígabb fajta)
1 marék (20 g) mazsola
2 ek .tej
30 g 4x-es édesítő
2 ek. citromlé
Mákos:
200 g mák
6-7 ek. tej
1 marék (20 g) mazsola
1 citrom lereszelt héja
30 g 4x-es édesítő
4 ek. citromlé
A szobahőmérsékletű tejbe morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre. A liszteket és az édesítőt mérd ki egy nagy tálban. A vajat vágd kisebb kockákra, majd dobáld a liszthez. A tojást és a tojássárgáját is add hozzá. Végül az élesztőt keverd el a tejben egy kiskanállal és öntsd a többi hozzávalóhoz. Majd kézzel gyúrd össze az egészet. Ha már egy gombóccá összeállt, tekerd folpackba és tedd a hűtőbe. Itt pihenjen kb. 1-1,5 órát.
Addig a diót daráld le. Egy késes aprító is megteszi. Keverd össze a lekvárral, a mazsolával és az édesítőszerrel. Keverd hozzá a tejet. 1 citrom levét facsard ki egy tálba és adj belőle a töltelékhez 2 evőkanálnyit.
A mákhoz reszeld hozzá egy citrom héját és keverd össze az egészet a tejjel, a mazsolával, az édesítővel és a citromlével.
Ha már eleget pihent a tészta, csomagold ki a folpackból és vágd két egyenlő részre. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd nagyjából téglalap alakúra az egyiket. 3-5 mm vastagságú legyen kb. a tészta. A tölteléket kend el rajta egyenletesen úgy, hogy a széleken kihagysz 1 cm helyet. A tészta rövidebb felénél a széleket hajtsd be. Az egyik hosszabbik oldalánál pedig tekerd fel a tésztát. A tészta vége kerüljön alulra. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire pihenni. Ugyanezt végezd el a másik adag tésztával is. Kend meg a tetejüket egy felvert tojással. Hagyd, hogy száradjon, közben lehetőleg tedd hűvös helyre a tepsit. 20 perc múlva kenj rá újabb tojás réteget. Újra hagyd száradni, majd alaposan szurkáld meg egy villával a rudakat. (A tetején én egész mélyen beleszúrtam.) 180 °C-on süsd meg őket kb. 22-25 perc alatt.
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.