A brassói is egy olyan étel, mint a lecsó vagy a töltött káposzta. Mindenkinek meg a saját receptje. :) Ennek ellenére bátorkodom megmutatni az én verziómat, ami azért szuper, mert diétás. Csirkemellel készül, olívaolajon, édesburgonyával és prosciutto sonkachipsszel. Más sonkával is helyettesíthető: fekete erdeivel, serranoval, pármaival. Érdemes kipróbálni! Remélem tudok neked újat mutatni. :)
Szerintem a ropogós sonkachips a legjobb az egészben. Az viszont nem annyira kalóriaszegény. Így ha igazán diétás verzióban készítenéd el ezt a brassóit, akkor vagy hagyd ki belőle ezt az elemet vagy használj hozzá sovány csirkemell sonkát.
Ha salátával kiegészíted és nem brutál nagy adagokat szedsz, akkor elég 4 embernek is. Ha nagyon szereted a brassóit és nem bírsz leállni vele, akkor csak kb. 3 adagnyira futja belőle. :)
HOZZÁVALÓK 2-4 személyre:
50 dkg csirkemellfilé
6 nagy szem édesburgonya (kb. 1,2 és 1,5 kg között legyen a súlya)
4-5 vékony szelet jó minőségű sonka (pl. prosciutto vagy pármai, fekete erdei, serrano)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 szem paradicsom
1 TV paprika
1 kápiapaprika
1 kis csokor petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS:
Az édesburgonyát hámozd meg, majd alaposan öblítsd is le a csap alatt. Kockázd fel kb. 1,5-2 cm nagyságú darabokra. A lényeg, hogy ne legyen túl apró, de azért a túl nagy falatok sem jók. Halmozd egy tepsibe a felaprított édesburgonyát, majd vékonyan locsolj rá olívaolajat. Ne álljon a tepsi alján az olaj, csak éppen egy kicsit vonja be a krumpli kockákat. Tedd a 180°C-os sütőbe az első 10 percben alufóliával letakarva, majd utána anélkül süsd tovább kb. 15-20 percig. Legyen teljesen készre sült és puha, de ne annyira, hogy kenődjön, mert ugye össze kell még forgatni majd a többi hozzávalóval is.
A húst közben elkészítheted. Öblítsd le a melleket, majd vágd kb. akkora kockákra, mint az édesburgonya volt nyersen. A hagymát is készítsd elő, majd apróra kockázd fel. Egy lefedhető serpenyőben olívaolajon kezdd el párolni a hagymát. Ha már üvegessé vált, mehet hozzá a hús. Közepes lángon párold a csirkemellet lefedve, néha keverve rajta, hogy ne tudjon kiszáradni véletlenül se. Ha szükséges később pár evőkanál vizet is adhatsz hozzá. Közben a többi zöldséget is pucold és mosd meg, majd kisebb kockákra vágd fel. Ha a húskockák már szépen kifehéredtek és belül sem nyersek, mehetnek hozzá a paprikák és a fokhagyma is. Fedő alatt párold őket puhára. Itt érdemes sózni, borsozni, hogy gyorsabb legyen a folyamat. A legvégén mehet hozzá a paradicsom, ami már elég, ha csak összeesik és kész is. Forgasd össze az édesburgonyával, szórj rá friss petrezselymet.
A sonkát gyorsan pirítsd még ropogósra egy pici olívaolajon és tépkedd az ételre. De bele is keverheted. Sőt még a csirkemell előtt is elkészítheted abban a serpenyőben, majd utána szedd ki egy külön tányérra.
+TIPP:
Friss kakukkfűvel vagy koktélparadicsommal is tovább bolondíthatod még.
KALÓRIA (összesen): 2080 kcal
SZÉNHIDRÁT (összesen): 320 g CH
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
miyagawa 2016.02.27. 17:58:43
Amúgy az általam kedvelt brassóihoz ennek semmi köze.
GasztroMenza 2016.02.27. 18:46:10
Ha sertéshúsból, szalonnával, sima krumpliból készülne az +670 kcal-t jelentene ezzel a recepttel. Egy adag 167,5 kalóriával lenne több. De a kalóriatartalmat leszámítva is sokkal egészségesebb a csirkemell, a soványabb sonka és az édesburgonya. Remélem tudtam segíteni!