GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

100%-ban teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

Az íze egy kicsit hasonlít a tepertős pogácsáéra is. Hűtőben kelesztett és hajtogatás nélkül is tökéletes. Lehet ez lenne a lusta csajok pogácsája?!

teljeskiorlesupogacsa1.jpg

Hozzávalók 120-125 db-hoz:

200 g TK tönkölyliszt
200 g TK búzaliszt
250 g vaj
100 g reszelt sajt
1 tojás
1 tojássárgája
30 g friss élesztő
100 g 20%-os tejföl (4 ek.)
1 csapott ek. só
1 tk. kömény

+a tetejére 1-1 marék napraforgómag, lenmag, szezámmag

A liszteket és a fűszereket szórd egy nagy tálba. A sajtot reszeld le, majd keverd hozzájuk. Az élesztőt egészen apróra morzsold bele. A vajat kockázd fel. Így mehet a vaj is a többihez és a tejfölt is kanalazd hozzá. Végül az egész tojást és a plusz egy sárgáját is add hozzá. Először az ujjaiddal kavard el az egészet, majd jól gyúrd össze. Ha összeállt egy gombóccá, csomagold folpackba és tedd a hűtőbe minimum 1 órára. Nekem 1,5 óráig volt most  a hűtőben.

Kb. 4-5 mm vastagra nyújtsd ki a tésztát belisztezett felületen. Szaggasd ki egy kisebb formával. Ezt is érdemes lisztezni 2-3 szaggatás után. Én stampedlis pohárral tettem meg ezt. Rakosgasd sütőpapírral kibélelt tepsibe őket. Egy tojást verj fel, majd kend be vele a pogik tetejét egy ecset segítségével. Egy tálba szórd bele a magvakat és keverd is össze őket. A pogácsák megkent tetejét nyomd bele finoman a magvakba és rakd vissza a tepsire. 180 °C-on süsd kb. 6-7 percig. De érdemes figyelni közben. Ha még túl puha, akkor nem jó. Akkor a legjobb, ha az alja már megpirult, de a pogi alján a széle még nem. 4 tepsinyi pogi lett végül. Az első kettő kisült 6-7 perc alatt. A második kettőnek viszont már több mint 10 perc kellett, így nem merek pontos időt írni. Figyelni kell közben. Legyen aranybarna, de semmiképp se égjen meg, mert akkor keserű lesz.

teljeskiorlesupogacsa4.jpg

Szaggatás közben.

teljeskiorlesupogacsa3.jpg

Készen a sütésre.

teljeskiorlesupogacsa2.jpg

Kisültek. :)

KALÓRIA (csak a tészta):
Összesen kb. 4003 kcal-t tartalmaz. 1 db pedig kb. 33 kcal-t.
Light sajttal és vajjal, illetve 12%-os tejföllel elkészítve a teljes kalóriatartalma kb. 2777-re csökkenthető. 1 db ekkor kb. 23 kcal-t tartalmaz.
Tejföl helyett kefírrel elkészítve még egy kicsit le lehet faragni a kalóriatartalmából. De ebben az esetben, mivel a kefír hígabb, így elég belőle kb. 60-80 grammnyi is.
SZÉNHIDRÁT (csak a tészta): összesen 268 g CH. 1 db pedig 2 g CH-t tartalmaz.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr628311976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása