Nem kell többé bűntudatodnak lennie, ha pizzát eszel!
Próbáltam durum, szénhidrát csökkentett és tönkölylisztből is pizzát készíteni, de sosem volt az igazi. Az élesztő nem tudta felfújni a nehéz tésztát és az ízétől sem ájultam el. Gondoltam kipróbálom most a teljes kiőrlésű búzalisztet. Bár nem a legjobb, de ez is lassabban szívódik fel, mivel rostban gazdag. A tészta szépen megkel a duplájára, ropogós és szinte ugyanolyan, mint az eredeti csak kicsit barnább.
Ezentúl tuti csak ilyen pizzát készítek, mert óriási siker és ízélmény bűntudat nélkül!
Hozzávalók:
450 g teljes kiőrlésű búzaliszt
250 ml langyos víz
1/2 friss élesztő
50 ml olívaolaj
1 kk. só
Az élesztőt morzsold bele a vízbe és jól keverd el, amíg feloldódik teljesen. Tedd egy kicsit félre pár perce, hogy elkezdjen dolgozni. Öntsd hozzá a liszthez, az olívaolajhoz és a sóhoz, majd kézmosás után keverd el az ujjaiddal és gyúrd össze a tésztát. Takard le, tedd meleg helyre és keleszd a duplájára.
Ezután gyúrd át a tésztát és nyújtsd ki. Könnyebben szakadhat, mint a hagyományos változat, ezért kézzel nem igazán fog menni. Olívaolajjal megkent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe fektesd, majd süsd légkeveréssel 5 percig 200 °C-on, utána pedig 170 °C-on, amíg szépen barnulni kezd a széleinél.
Feltétnek bármi kerülhet rá, amit csak szeretnél. Én megkentem sűrített paradicsommal; szórtam rá oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet; sonkát, hagymát és kukoricát is tettem rá, majd ezt megkoronáztam sajttal. Szezonális jelleggel pedig kapott egy koktélparadicsom fenyőfát is pluszban.
Ez a méretes példány egy hagyományos sütőtepsit tölt ki.
Bon appétit! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Túrós (törölt) 2014.12.27. 16:13:23
2. Fehér liszttel akkor is finomabb
GasztroMenza 2014.12.27. 17:12:21
Hogy bűntudata lesz-e valakinek az mindenkinek a saját ügye, de a táplálkozási szokásaitól is függ. A táplálkozás pszichológiai oldala és összefüggései, mint a "bűnözés", "nassolás" amúgy is bonyolult kérdés. Ha a magyar társadalom étkezési szokásaiból indulunk ki, akkor ez helytáll. Valljuk be pizzából nem szoktuk beérni egy pindurka szelettel, márpedig finomlisztből kb. annyi lenne az elfogadható mennyiség. A finomított termékek egy egészséges szervezet számára sem jók. Mindenképpen vércukorszint kiugrást okoz, mivel gyorsan felszívódó szénhidrát és gyorsan lesz az ember utána megint éhes.
Az ízében pont az a sikerélmény, hogy elenyésző a különbség. Gondolkodás kérdése is ez. Ha valakinek fontos az egészsége, akkor nem fogja érdekelni, hogy vajon finomliszttel finomabb-e, mert nem az számít.
Alick 2014.12.27. 17:21:50
A mértéktelenség bármiből "bűntudatos" kategória...
Stina 2014.12.27. 17:28:18
Bűntudat nélkül megpakoltad laza 6 kg kukoricával... Bravo.
Szerintem is te vagy a reformkonyha szülőanyja.
Szex és New York + Született feleségek kombón nőttél fel, ugye?
GasztroMenza 2014.12.27. 19:46:37
Kedves Stina!
A 6 kg az valójában 140 g. Remélem, főzés közben nem a szemmérték az adagolás alapja. Köszönöm a bókot, de nem vagyok a reformkonyha szülőanyja. A tv nézési szokásoknak véleményem szerint semmi köze egy ételrecepthez.
VegaLife 2014.12.27. 20:29:08
Ötletes ugyanakkor egyszerűen nagyszerű a paradicsomból a fenyő. :)
háténimmár 2014.12.27. 22:45:24
Szerinted a disznókat, kacsákat, stb miért kukoricával hízlalják? Na? Találgathatsz kettőt.
Valamint: fehérliszt 370 kcal, teljeskiőrlésű 339 kcal. Tényleg azon a 10 dekánként 31 kcal-tól hízol?
Ha hülye vagy hozzá, ne írj.
Bűntudat nélkül pedig lehet enni, mértékkel. Bármit.
GasztroMenza 2014.12.28. 20:40:11
Nekem nincs súlyproblémám, szeretem a kukoricát és kész. Egyértelműen le van írva a posztban, hogy a feltétet mindenki saját ízlése alapján alakíthatja. Attól, mert a sarki pizzériában 10 szemet raknak egy pizzára még nem az a normális, ráadásul nem vagyok a pazarlás híve, hogy a fél konzervet kidobjam.
A lisztnél nem a kcal a lényeg, hanem az élettani hatása.
Majd én eldöntöm, hogy írok-e vagy nem!
Jó étvágyat kívánok a bűntudat nélkül mértékkel fogyasztott pizzához, hamburgerhez, kólához és egy kis tejcsokihoz!
GasztroMenza 2014.12.28. 20:48:53
háténimmár 2014.12.28. 21:29:38
És bűntudatom sincs soha semmilyen kajától, mert nem vagyok sem Norbihívő, sem paleo, sem semmilyen agymosott szkta tagja, hogy bűntudatom legyen magától a táplálkozástól.
És elhízva sem vagyok, sőt, pont kellemesen átlagos a testalkatom így 40 évesen.
És szeretem az egészséges ételeket, sokmindenhez használok teljeskiőrlésű liszteket, meg csírákat és zöldségeket, de sok dologhoz nem. Nem zabálok rendszeresen ipari hulladékot, sőt, ha tehetem, mértékkel eszem bármit.
De kikérem magamnakj, hogy az étkezéssel bárki összemossa a bűntudat szót, bűármilyen vonatkozásban.
Az étkezéshez ész és tudás is kell (meg néha önuralom) , ez vitathatatlan, de akinek ebből a háromból egy sincs meg, az a bűntudatot sem ismeri. A töbi értelmes embert meg ne néphülyítsük már ilyen dolgokkal.
Egy tetvedék pizza TK lisztből nem váltja meg a világot, mert épelméjű ember nem eszik minden nap pizzát. Ha meg mégis, akkor nem a TK - fehérliszt harc lesz a mérvadó, hanem a bevitt kalória.
BÚÉK.
GasztroMenza 2014.12.31. 14:57:17
2.A bűntudat szót nem véletlenül rendszeresen használják a nyomtatott és az elektronikus sajtóban is. Az átlag egészségtelenül táplálkozó magyar társadalomnál sajnos ez jellemző. Akinek inge ne vegye magára. Ennyire egyszerű. Nem én fogok valakiben bűntudatot kelteni ezzel az egyetlen bejegyzéssel. Ha pedig valakinél ezzel érem el azt, hogy szemléletmódot vált a táplálkozásban, akkor megértette, hogy ez érte van és számára hasznos.
3.Értelmes embert semmilyen témában nem lehet hülyíteni!
4.Ha már tudatról és önuralomról van szó, akkor a hozzáaszólásokat is ennek megfelelő stílusban írd!
5.Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy pizza megváltja a világot vagy, hogy bárki minden nap pizzát enne.
Jó Egészséget és Ízekben Gazdag Új Évet kívánok!
Benja10 2014.12.31. 21:09:52
Zero Cukor (törölt) 2015.08.04. 12:01:36
Karibu 2016.01.08. 19:44:51
GasztroMenza 2016.01.08. 21:09:06
Én ezt a receptet használom rendszeresen, nagyon bevált:
gasztromenza.blog.hu/2015/11/08/a_legjobb_teljes_kiorlesu_pizza_egyszerre_ropogos_es_puha