GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Rozmaringos teljes kiőrlésű ciabatta

Pihe-puha, illatos, házi olasz kenyér. Szendvicsnek vagy lepirítva bruschettának a legjobb!

img_5167.jpg

img_5169.jpg

Hozzávalók 3 darabhoz:

130 g finomliszt
170 g TK búzaliszt
250 ml víz
1 csomag szárított élesztő
1 ág rozmaring
1 kk. só
olívaolaj

A száraz hozzávalókat mérd ki egy nagyobb tálba és keverd össze. A rozmaring ágról húzd le a leveleket és aprítsd össze kicsit, majd dobd a tálba őket. Öntsd hozzá a víz felét, majd kavard meg egy kanállal. Mehet a második adag víz és kezdd el összegyúrni kézzel. (Ha nagyon ragadna, löttyints rá kicsi olívaolajat és úgy dolgozd össze a tésztát.) Alaposan gyúrd át pár perc alatt, majd hagyd pihenni, hogy a duplájára kelhessen.

Ezután gyúrd át még egyszer a tésztát, így tudsz bele minél több levegőt vinni, amitől szép lyukacsos lesz a kenyér belseje. (Habár teljes kiőrlésű tésztánál előfordul, hogy ez mégsem jön össze, mint ahogy a fenti képen is látható. Lentebbi képen láthatsz egy olyan példányról is képet, ami buborékosabb lett.) Ez egy lágyabb verzió, de a ciabattát akár meg is lehet csavarni és ropogós kéreggel elkészíteni. Olyan recept is lesz, nyugi!

A tésztát oszd 3 egyenlő részre. (Ha pontos akarsz lenni, használj mérleget!) Formázz belőlük gömböcöket, majd a tenyereddel sodorj belőlük henger formát. Fektesd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kicsit meg is nyomkodhatod a tetejüket, hogy laposabbak legyenek. Hagyd pihenni őket további 15 percig. Tedd be a hideg sütőbe a tepsit, majd állítsd 180 °C-ra és süsd 25-30 percig.

Összesen kb. 200 g lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, 1 db ciabatta pedig kb. 67 g CH-t. Tehát egy ciabatta fele tökéletes lehet reggelire vagy vacsorára a 160 grammos szénhidrát diétának megfelelően.

img_5335.jpg

Kenyér receptek még:

quichereceptek_6.jpg

 Aszalt paradicsomos-rozmaringos reform lepénykenyér

Teljes kiőrlésű zsemle

Reform bagett

 

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr917877838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2015.10.16. 17:55:07

Tökéletes (lenne). Egyetlen bajom van, a a teljes kiőrlésűt csak bióból szabadna készíteni. A búzamezőket permetezik, a vegyszer a héjon rakodik le (aztán lebomlik, vagy nem). Egy uborkát, almát jól megmosol (lehet, hogy az sem segít, de ezt még hiheted), de a búzaszemeket nem fogják szemenként megmosni. Ezért idegesít a mostani gyermekétkeztetési törvény is. Igen, nem lépi át az adott mennyiségre a határértéket. És, ha halmozódik? Mi lesz 10, 20 év múlva? Hányan lesznek lisztérzékenyek, és mikor fog kiderülni, hogy nem a lisztre érzékenyek, hanem a megevett vegyszerre? (A kutatók nyalják ki, káros a tojás, nem káros a tojás, ez részemről csak egy józan meglátás).

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása