Pihe-puha, illatos, házi olasz kenyér. Szendvicsnek vagy lepirítva bruschettának a legjobb!
Hozzávalók 3 darabhoz:
130 g finomliszt
170 g TK búzaliszt
250 ml víz
1 csomag szárított élesztő
1 ág rozmaring
1 kk. só
olívaolaj
A száraz hozzávalókat mérd ki egy nagyobb tálba és keverd össze. A rozmaring ágról húzd le a leveleket és aprítsd össze kicsit, majd dobd a tálba őket. Öntsd hozzá a víz felét, majd kavard meg egy kanállal. Mehet a második adag víz és kezdd el összegyúrni kézzel. (Ha nagyon ragadna, löttyints rá kicsi olívaolajat és úgy dolgozd össze a tésztát.) Alaposan gyúrd át pár perc alatt, majd hagyd pihenni, hogy a duplájára kelhessen.
Ezután gyúrd át még egyszer a tésztát, így tudsz bele minél több levegőt vinni, amitől szép lyukacsos lesz a kenyér belseje. (Habár teljes kiőrlésű tésztánál előfordul, hogy ez mégsem jön össze, mint ahogy a fenti képen is látható. Lentebbi képen láthatsz egy olyan példányról is képet, ami buborékosabb lett.) Ez egy lágyabb verzió, de a ciabattát akár meg is lehet csavarni és ropogós kéreggel elkészíteni. Olyan recept is lesz, nyugi!
A tésztát oszd 3 egyenlő részre. (Ha pontos akarsz lenni, használj mérleget!) Formázz belőlük gömböcöket, majd a tenyereddel sodorj belőlük henger formát. Fektesd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kicsit meg is nyomkodhatod a tetejüket, hogy laposabbak legyenek. Hagyd pihenni őket további 15 percig. Tedd be a hideg sütőbe a tepsit, majd állítsd 180 °C-ra és süsd 25-30 percig.
Összesen kb. 200 g lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, 1 db ciabatta pedig kb. 67 g CH-t. Tehát egy ciabatta fele tökéletes lehet reggelire vagy vacsorára a 160 grammos szénhidrát diétának megfelelően.
Kenyér receptek még:
Aszalt paradicsomos-rozmaringos reform lepénykenyér
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.