GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Avokádószerelem
Szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné az avokádót. Viszont nagyon nehéz jó minőségűt beszerezni. Általában vagy túl puhát vagy túl keményet lehet találni a boltokban. Vagy csak én akarok mindig rosszkor avokádót venni... Pedig már próbáltam mindenféle típusú boltban: zöldségesnél, kis élelmiszerboltban, hipermarketben. Csak a szerencsén múlik, hogy sikerül-e éppen jót találni.
De milyen is a jó avokádó? Puha, de csak egy kissé. Ha óvatosan megnyomjuk az ujjainkkal, akkor még visszanyeri az eredeti alakját. A színe pedig sötét mérgeszöld. Ha túl élénk zöld, akkor még éretlen, ha már szinte fekete, akkor pedig túl érett. De azért érdemes megnyomkodni, mert előfordult már, hogy a színe ellenére mégis megfelelő puhaságú volt. A kőkemény avokádót nincs értelme megvenni, mivel éretlen és nem nagyon lehet vele mit kezdeni. Állítólag az segít, ha egy éjszakára újságpapírba csomagoljuk és berakjuk a hűtőbe pihenni, így megpuhul reggelre. Én ezt a módszert nem próbáltam még. Az avokádóból készíthetünk különböző krémeket, de salátába is felhasználhatjuk.

 

Az alap avokádókrém:

2 személyre:
2 db avokádó
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
opcionális: 1 kisebb paradicsom, esetleg 1-2 ek. tejföl, illetve chilivel megbolondítva már a Guacamole receptjét kapjuk.

A fokhagymát, hagymát megpucoljuk, megmossuk, és nagy darabokra vágjuk, majd pépesítjük akár zöldségaprítóval vagy botmixerrel. Én mindig adok hozzá 1-2 szem koktélparadicsomot, mivel így szeretem, de anélkül is nagyon finom.
Az avokádót hosszában félbevágjuk, pontosabban a késsel haladunk körbe a mag körül. A magot kipattintjuk a helyéről, mivel arra nincs szükségünk. Az avokádó belsejét egy kiskanál segítségével kikapargatjuk, a héjára szintén nincs szükségünk. Tehát az avokádó húsát, hozzáadjuk a már pépesített hagymához és tovább pépesítjük azt, ezt akár már villával is elég. Meglocsoljuk olívaolajjal, sóval, borssal, elkeverjük és kész is.
Ezt az alapkrémet még fokozhatjuk a chilivel és a már említett Guacamole receptjét kapjuk.
Akármelyik verziót is választjuk, fogyaszthatjuk pirítóssal vagy tortillával, lehetőleg 1/2-1 órán belül, mivel gyorsan megbarnul a krém.
Vagy megkenhetünk tortillalapokat is a krémmel, a tetejére rakhatunk egy kis paradicsomot, vagy tejfölt is. Rárakunk a tetejére egy másik tortillalapot és felszeleteljük mint egy pizzát, így megkapjuk a Quesadilla receptjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr746898019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása