GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Lángos recept és tippek a sütéshez

Ez egy hagyományos recept. Mégis miért így készítem, ha egyszer minden kaját megreformálok? Azért, mert úgy mint a hamburger buci, a lángos is szerintem hagyományos finomliszttel az igazi. Ezek olyan ételek, amiket úgy lehet szeretni a legnagyobb rajongással ahogy vannak. Nem érdemes átalakítani, mert úgy nem az igazi, na. Ha csak alkalmanként fogyasztod őket és mértéket tartasz, szerintem simán belefér.

Ez a sütés életem második próbálkozása volt. Legelőször egy hűtős-kefíres lángossal próbálkoztam 6-7 éve, de óriási kudarc volt. Ez el is vette a kedvem, pedig megőrülök a lángosért. Most újra nekiálltam és azonnali siker volt. :)

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

1 kg liszt (csak 985 g volt, mert vagy kicsalták belőle azt a 25 g-ot vagy szállítás közben valahol kiszóródott belőle a nagy pakolásban...)
1 db friss élesztő
4 dl tej
4 dl víz
1 dl olívaolaj
1 ek. só
olaj a sütéshez

Opcionális:
sajt
tejföl
fokhagyma

Engedj 4 dl langyos vizet a csapból egy kis tálba. A lényeg, hogy ne legyen túl meleg. Morzsold bele az élesztőt, keverd össze egy nagy tálban  a liszttel, tejjel, olívaolajjal és a sóval. Ezután gyúrd kézzel, amíg össze nem áll. Kicsit ragadni fog, ha nagyon zavar pici liszttel még megszórhatod. 1-2 evőkanál olívaolajban még forgasd meg a kis gömböcöt és letakarva hagyd kelni legalább egy órán át. A duplájára kell emelkednie.
Újra gyúrd át egy kicsit és olívaolajban forgasd meg. Tépj ki belőle maréknyi darabokat, gyúrd kör alakúvá, majd kezd el széthúzogatni, mint a pizzatésztát. A közepétől haladva, majd végül a széleit nyomkodva. Ne legyen nagyon vastag, de papír vékony sem. Ha nem tudod milyen vastagra nyújtsd, ne aggódj, mert az első daraboknál, úgyis megtapasztalod mekkorára puffad meg. Egy mélyebb serpenyőben, forró olajban süsd 1-2 percig, közben megfordítva. Papírtörlővel kibélelt tálba szedd ki hűlni.
Tippek a sütéshez:
-Az olaj hőfoka nagyon fontos! Ha nem elég meleg, akkor csak megszívja magát olajjal a lángos és ehetetlen lesz. Ha túl forró, az pedig rád nézve veszélyes. Onnan tudod, hogy megfelelő a hőfok, hogy amikor beleteszed a tésztát, a széleinél erőteljesen bugyog, habzik,... az olaj, de nem akar kiugrani a serpenyőből. Illetve kb. fél-1 perc múlva már fordítani is kell a lángoson.
-Szerintem a sikert egyáltalán nem befolyásolja, hogy a tészta hozzáér-e a serpenyő oldalához vagy aljához. Kb. 3/4-ig legyen az olaj az edényben.
-Egészségesebb verziót készíthetsz belőle ha a tésztát kompenzálod egy kis salátával és joghurttal:
Vegyes salátát (rukkola, bébispenót, egyéb saláták) halmoztam a tetejére és öntöttem rá egy kicsi fűszeres joghurtot kaporral, petrezselyemmel.

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr456897835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása