GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

CsokiCsoda ehető virágokkal
Kisgyerekként a tavasz közeledtével nagyon szerettem valamit. Nézni, ahogy az az pár hagymából álló nárciszültetvényem néhány példánya napról napra bújik elő a földből. De egyik tavasszal az én gyönyörű németjuhász kutyám úgy gondolta, hogy a frissen kinyílt virágokat lelegeli. Így egyetlen egy virágot sem hagyott rajta, de hát megbocsájtható, hiszen kölyök volt még. Szerencsére akkor nem lett semmi baja, lehet meg sem ette, csak eltüntette valahova... Főleg, hogy a nárcisz mérgező.
Mi azért maradjunk inkább az ehető fajtáknál. Kipróbáltam, de nem rajongok értük. A salátákat imádom, de ezeknél tényleg úgy éreztem magam, mint egy nyúl.


Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg cukor v. nyírfacukor
200 g minőségi étcsokoládé
1 csomag sütőpor
8 tojás
10 dkg vaj
egy csipet só
igény szerint ehető virágok

A tetejére:
200 g tortabevonó étcsokoládé
2 csapott ek. vaj

A tojásokat válaszd szét. Pepecsmunka, de ha gyakorlott vagy már pofonegyszerű. A fehérjét a cukorral verd kemény habbá robotgéppel. Nem kell precízen, ha nem folyik ide-oda akkor jó. A többi száraz hozzávalót mérd ki és keverd össze egy másik tálban. Gőzfürdő felett megint egy másik tálba tördelt bele kockáikra a csokit és add hozzá a vajat. Keverd el, amíg fel nem oldódnak és hagyd kihűlni. Keverd bele a tojássárgáját is, de csak ha már legalább langyosra hűlt. A száraz hozzávalókat több részben adagolva keverd el nagy mozdulatokkal a tojásfehérjében. Majd a csokis-tojássárgájás egyveleggel is tedd ugyanezt. Nem kell túl keverni, nehogy a fehérjehab megtörjön, elég ha már szépen elkeveredtek. Az sem gáz, ha maradnak benne nagyobb darabok valamelyik szakaszból, úgyis összesül.
Vajazz és lisztezz ki egy tortaformát, majd szépen egyengesd el benne a tésztát. Kocogtasd picit a konyhapulthoz, hogy az esetleges levegőbuborékok távozzanak. Egy spatulával a közepe felől picit húzhatod a szélei felé a tésztát, hogy ne a közepe emelkedjen majd meg túlságosan, de azért így is megfog kicsit. 160 °C-on süsd 10 percig, majd 180 °C-on addig, amíg tűpróbával ellenőrizve át nem sül teljesen. A teteje nagyon szép sima fényes lesz.

A tetejére kerülő masszához ismét gőzfürdő felett vagy ha nagyon unod, akkor a mikróban melegítsd fel a csokit a vajjal. Keverd el és öntsd a megsült torta közepére, majd egy kanállal vagy késsel szépen oszlasd el rajta.

Neked tetsző elrendezésben pedig jöhet a díszítés ha van hozzá kedved. Dió, mogyoró, mandula, cukorkák, vagy az ehető virágok. Akármi.


Ehető virágokat az M-mel kezdődő áruházban lehet kapni. Ha valakinek nem ugrana be, akkor gondoljon egy tömegközlekedési eszközre, ami a föld alatt megy. De már a neten is lehet rendelni.


A cukor mennyiséget nem vittem túlzásba, mert hát miért is tenném. Csak amennyi minimálisan kell, mert nem egy cukros maszlagot, hanem a csoki intenzív ízét akarom érezni. Illetve, akármilyen minőségi az az étcsoki, akkor is van már bőven abban is cukor. De ha úgy szereted, nyugodtan megduplázhatod.
Ha nyírfacukrot használsz, akkor elég a 10 dkg, mert sokkal édesebb hatást nyújt.

Mivel ez egy sima piskóta  torta, ezért "száraz". Így jól jön hozzá egy kis vaníliafagyi vagy tejszínhab...:)
Virágok nélkül is nagyon csini.


Ha tetszett a bejegyzés és szeretnéd tudni a folytatást, csatlakozz a facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr366897829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása