GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Spenótos kosárkák

Ezek a tavaszi krémes kosarak gyorsan elkészülnek. Reggelinek, akár vacsorának vagy vendégvárónak is megfelelő falatok. Igaz, hogy a spenótnak tavasszal szezonja van, ennek ellenére én most kényelmi szempontból fagyasztott spenóttal készítettem el. Friss spenóttal viszont még jobb, csak jól össze kell aprítani a friss leveleket.

Én 8 darabot készítettem, de 12-re osztva okosabb lettem volna, mivel így sok lett a töltelék és néhol kicsit kifolyt. Ami persze csak szépséghiba, de utána a sikálás már nem olyan jó poén.

spenotos_kosarkak0.jpg

HOZZÁVALÓK 12 darabhoz:

1 csomag készre nyújtott friss leveles tészta (pl. Tante Fanny)
500 g fagyasztott spenót
50 ml 10%-os főzőtejszín
1 kisebb méretű tojás
10 dkg sajt (tökéletes a trappista vagy bármilyen, ami otthon van és jól olvadós)
őrölt szerecsendió
só, bors
olívaolaj a forma kikenéséhez

spenotos_kosarkak3.jpg

ELKÉSZÍTÉS:

A fagyasztott spenótot egy serpenyőben melegítsd fel. Ha már kiolvadt teljesen és az így pluszban keletkezett folyadék is elfőtt belőle, akkor tedd félre hűlni. A leveles tésztát hajtogasd szét. A hosszabb oldalát oszd fel négy részre, a rövidebb oldalán pedig 3 részre. Jelöld be késsel, majd vágd is fel óvatosan a tésztát. Így kapsz 12 kisebb téglalapot belőle. A muffinformát -vagy más kisebb sütőformát (pl. amiben soufflé-t vagy crème brûlée-t szoktál sütni)- kend ki vékonyan olívaolajjal. A tésztalapokat simítsd bele, az alját pedig szurkáld meg villával. A tojást üsd bele egy pohárba, majd verd fel. Add hozzá a spenóthoz, majd mehet bele a tejszín is. Sózd, borsozd. Ízlés szerint adj hozzá a szerecsendióból is. Nem kell belőle sok. Az a lényeg, hogy kicsit érdekesebbé tegye az ízeket. Nálam ez max. 1/2 tk. ehhez a mennyiséghez. Keverd el alaposan az egészet. Kanalazd a tésztára nagyjából egyenlően elosztva. Reszelj sajtot, majd szórd meg alaposan vele a tetejüket. 180 °C-on süsd meg a kosárkákat, amíg szép aranybarna lesz a tészta.

+TIPP:

1/ Adj a krémhez egy gerezd fokhagymát is pépesítve.

2/ A sima sajtra vagy ahelyett morzsolhatsz rá még fetát is!

TÁPANYAGTARTALOM:

KALÓRIA: összesen 1933 kcal
SZÉNHIDRÁT: 106 g

1 kosárka 161 kalóriát és 8 g szénhidrátot tartalmaz.

spenotos_kosarkak1.jpg

spenotos_kosarkak2.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról itt is megtalálsz:

FACEBOOK | INSTAGRAM

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr968547580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása