A sütőtök valóságos vitaminbomba. Ebben a formában nem annyira intenzív az íze, így még azzal is megetethető, aki nem szereti annyira.
Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű keksz/ zabfalat
3 csapott ek. vaj
500 g mascarpone
1 cs vanília pudingpor
2 dl habtejszín
80 g nyírfacukor
250 g sütőtök
4 tojás
A sütőtököt vagdosd fel nagyobb darabokra és tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Süsd 180 °C-on addig, amíg megbőrösödik és picit barnul már a széleinél, a kiálló csücsköknél. Utána hagyd kihűlni. Szabadulj meg a héjától egy kés segítségével vagy a tenyeredbe véve kanalazd ki a belsejét.
A kekszet aprítsd össze. Ezt megteheted egy mozsárban vagy konyhai aprítóban is. Keverd össze a puha vajjal. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd egyenletesen oszlasd el rajta a kekszet. Tedd a sütőbe 200 °C-on 8-10 percre.
A sütőtököt rakd egy turmixgépbe, add hozzá a mascarponét, a vanília pudingport, a nyírfacukrot és a tojásokat. Jól pürésítsd össze. Verd fel a tejszínhabot és keverd hozzá nagy mozdulatokkal, hogy a hab ne nagyon törjön meg. Öntsd a kekszalapra és süsd 180 °C-on 5-10 percig, majd tovább 150 °C-on, amíg már nem lötyög/remeg a teteje. Kb. még 35-40 perc.
Ha kicsit megreped, ne búslakodj ennyi szépséghiba belefér.
Ha azt szeretnéd, hogy a sütőtök domináljon, nyugodtan duplázd meg csak annak a mennyiségét.
Ízlés szerint egy kis fahéjjal vagy gyömbérrel is bolondíthatsz rajta.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.