GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

A fantás/mirindás süti egy egészségesebb verziója

Sokáig nem szerettem a túrót édes formájában, amit lehet a túrós-tejfölös-cukros menzaborzalom tészta keltett bennem. Így volt ez addig, amíg el nem csábított ez a süti és azonnal megimádtam. A vajas-vaníliás íz felmagasztalja a túrót. Most ennek a megreformált változata következik.

img_2542.JPG

Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:

A piskótához:
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g zabpehelyliszt
1 cs. sütőpor
4 tojás
100 g vaj
20 g xilit
100 g 70 %-os kakaótartalmú étcsokoládé
50-70 ml víz

A krémhez:
500 g túró
50 g xilit
150 g puha vaj
2 vaníliarúd

A tetejére:
1 l 100%-os narancslé (hozzáadott cukor nélkül)
2 cs. vaníliás pudingpor
20 g xilit

teljes kiőrlésű búzaliszt+vaj a forma kikenéséhez

A liszteket, a sütőport, a xilitet keverd el egy tálban. A vajat és a csokit olvaszd fel, ha langyosra hűlt, add hozzá a tojásokat. Kezdd el belekeverni apránként a lisztes hozzávalókat. Ha már túlságosan összeállna, adagolj hozzá hideg vizet, amíg olyan igazi piskótás folyós állagú lesz a tészta. Kend ki a sütőformát vajjal, majd lisztezd is be. Öntsd bele a tésztát egyenletesen. Simítsd el egy kanállal, hogy nagyjából mindenhol ugyanolyan vastagságú legyen. 180 °C-on 15-20 perc sütés után végezz tűpróbákat, hogy figyelemmel követhesd az elkészültét. Ha átsült, tedd félre hűlni. (Sütés közben megrepedezhet kicsit, de ez nem fog gátolni semmit.)
Miközben a piskóta sül összeállíthatod a narancsos tetejét. 8 dl narancslevet kezdj el melegíteni, a maradék 2 dl-ben pedig keverd el egy habverővel a pudingport. Ha már forrás közelében van, add hozzá a pudingporos löttyöt és kevergetve főzd, amíg besűrűsödik kb. 2-3 perc alatt. Hagyd kihűlni.A túrót, a félig puha vajat, a xilitet és a vaníliarúd kikapart belsejét dolgozd össze minél jobban. Először villával, majd akár egy krumplinyomóval is csinálhatod. Én visszagondolva egy mixerrel/aprítóval oldottam volna ezt meg. Ha kész, tedd a hűtőbe.
Ha minden része legalább langyosra hűlt, jöhet az összeállítás. A piskótára egyenletesen rakj kisebb adagokat egy kanállal a túrós krémből, majd egy kés vagy spatula segítségével simítsd el. (Ha megrepedt a piskóta valahol, ott óvatosan, nehogy felszedjen egy réteget belőle a krém.) Erre öntsd rá a narancsos pudingkrémet és ezt is egyengesd el. Tedd a hűtőbe 1-1,5 óra múlva tökéletesen szeletelhető.

img_2535.JPG

A süti teljesen kitölti az adott méretű sütőformát, így ha ennél kicsivel nagyobb tepsid van (max. 5 cm) azt is szépen kifogja tölteni, csak kicsit laposabb lesz.

A tojást szét is választhatod és a fehérjét habbá verheted, mint általában a piskótánál szokták. De én ezt feleslegesnek tartottam, mert a nehezebb liszt miatt úgyis kell a sütőpor.

Megnyugodhatsz, hogy a 100%-os narancslében is van cukor... de a cukros üdítőknél akkor is jobb alternatíva.

A 70%-os csokiban is van egy kis cukor, de mivel csak ritkán használom inkább ezt választom, mint a teljesen cukormentes csokikat, mert azokban általában mesterséges édesítők vannak.

Tökéletes uzsonna, próbálj meg mértéket tartani és egyszerre ne egyél többet 3 szeletnél!

img_2536.JPG

Na kipróbálod? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr87117797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása