Klasszikus vékony palacsinta. Annyi különbséggel, hogy ez egészséges, mivel zabpehelylisztből készül. Ettől sokkal ízletesebb natúran is, mint a hagyományos palacsinta. Ha elkészíted, hidd el rászoksz erre a verzióra!
Hozzávalók 2 személyre:
100 g zabpehelyliszt
2 tojás
300 ml víz
A hozzávalókat alaposan el kell keverni habverővel. Először hígnak tűnhet, de nem az, még pici vizet a vége felé adni is kell hozzá, mivel minden teljes kiőrlésű liszt folyamatosan nyeli a vizet. A kezdeti állag legyen a kiinduló pont, azzal lehet elérni a klasszikus palacsinta vastagságot. Olvasztott vajjal vagy olajjal mindig ki kell kenni a forró serpenyőt és beleönteni a tésztát, attól függően, milyen vastagságúra szeretnéd elkészíteni. Hagyni kell szépen elterülni. Közepes hőfokon kell sütni, se túl langyos, se túl forró serpenyő nem jó. Így jó sokáig hagyni kell sülni. Ha még selymesnek tűnik a teteje az még nem jó, szakadni fog, ha megakarod fordítani. Az az igazság, hogy az első palacsintáknál meg kell tapasztalni. Ez mindig változó. Én egy gumis spatulával fordítottam óvatosan alányúlva. A másik oldalát már csak kicsit kell sütni. Nekem egyik-másik palacsintát még sikerült ki is szárítani és úgy sem égett meg. Nincs benne tej ugye. Édes és sós változatban is működik. Ha édesnek szánod, a tésztát is édesítheted, de szerintem felesleges, mert a zabpehely jó ízt ad neki natúran is.
Tölteléknek pedig mehet bele sok-sok vékony szeletekre vágott eper és cukormentes eperlekvár vagy eperszósz. Az utóbbihoz 250 g epret szeletelj fel, öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje és 2-3 ek. eritritet szórj rá. Ezt kb. 5-10 perc alatt főzd sűrűre néha megkeverve.
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zalchee 2015.08.23. 15:08:11
www.facebook.com/fitten.szep.az.elet/photos/a.1454515458164311.1073741826.1447947758821081/1633320516950470/?type=1
Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2015.08.23. 15:24:42
Fehér az igazi
GasztroMenza 2015.08.23. 18:09:47
GasztroMenza 2015.08.23. 18:14:22
zalchee 2015.08.23. 19:01:05
A 'király búza' pedig nem összekeverendő a többi búzával, más faj/típus
naszoszo 2015.08.23. 19:58:17
Mészáros Laci 2015.08.24. 00:18:44
egyébként meg inkább csak a gluténérzékenyek számára egészségesebb, a grahamlisztesben is van elég rost.
egysegelem 2015.08.24. 00:39:06
inebhedj - szerintem 2015.08.24. 09:53:47
Cukor?
Miért lenne a palacsintatésztában cukor?
Ha az alap (vékony) tésztát vesszük kiindulásnak (600 gr BL-55 liszt, csipet só, 2 egész tojás, 9 dl tej, 6 dl szódavíz), abban sincs cukor.
Az olaj viszont ellenjavallt. A vaj sem túl jó. Kacsazsír vagy mangalicazsír, már csak az íz miatt is, de ha már egészségeskedünk, akkor ne olajat, vajat égessünk.