GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Variáld a rizottót!
A rizottó az egyik nagy kedvencem. Gluténmentes. Egészséges. Variálható. Készíthetjük hússal vagy anélkül. Én most 3 húsmentes, de nagyon finom verziót mutatok meg.

Az alap rizottó:

Kb. 4 adagra:
250 g rizottó rizs (én készítettem már "sima" rizsből, de baszmati rizsből is, éppen ami volt otthon)
1 l víz
1 db húsleves kocka
1 fej vöröshagyma
3-4 ek. olivaolaj vagy 1 ek. vaj

Először is feltesszük a vizet forrni. A hagymát megpucoljuk, megmossuk, felaprítjuk. Egy nagy tapadásmentes (fontos, különben gyorsan megéghet az étel) serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat vagy a vajat, majd a hagymát hozzáadjuk és elkezdjük pirítani. Közben ha a víz felforrt beledobjuk a leveskockát, majd lekapcsoljuk alatta a főzőlapot és addig kevergetjük, amíg a leveskocka fel nem oldódik. Ezután félretesszük, esetleg egy fedőt rakhatunk rá. Ha a hagyma megpuhult, akkor hozzáadjuk a rizottó rizst és pár percig kevergetve pirítjuk, hogy felvehesse a zsiradékot. A rizottónak való rizst a legnehezebb szétfőzni, így ha kezdő vagy, mindenképp ezzel próbálkozz! (Ha gombát vagy más zöldséget szeretnénk hozzáadni, akkor azt most kell) Ezután szép lassan merőkanalanként kell hozzáadagolni a folyadékot, hogy a rizs felvehesse azt. Mindig csak egy merőkanállal adjunk hozzá ás várjuk meg, amíg azt felszívja a rizs. Közben lassan kevergessük is a rizst.  A folyadék mennyisége változhat, kóstolgassuk közben, hogy tudjuk milyen állapotban van már a rizs. Ha még kemény, akkor jöhet még több folyadék is. Ezt addig kell csinálni, amíg a rizs megfelelő puhaságú lesz. A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ilyenkor megbolondíthatjuk még különböző fűszerekkel is, például rozmaringgal, kakukkfűvel vagy reszelhetünk rá különböző sajtokat, például parmezánt.

Ez volt eddig az alap, innentől kezdve pedig, ahol említettem, bátran hozzáadhatjuk azokat a dolgokat, amikkel fel szeretnénk turbózni a rizottónkat. Például.: gomba, paprika, paradicsom. Alakítsátok ízlésetek szerint. :)

3 kedvenc verzióm:

 Kápia paprika, paradicsom, emmentáli sajt
 Lecsós-gombás
Gomba, rozmaring, parmezán

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr686898021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása