Ha már unod a padlizsánt krém vagy grillezett formájában, ezt próbáld ki! Önmagában is kitűnő fogás, de most bulgur ágyat kapott és egy buggyantott tojást is dobtam a tetejére. Így aztán igazán kiadós kaja.
Hozzávalók 4 személyre:
A raguhoz:
1 nagyon nagy padlizsán vagy 2 kicsi
20-25 db olívabogyó
2 kicsi paradicsom
7-8 koktélparadicsom
1 kápia paprika
4-5 szál újhagyma vagy 1 kisebb lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csapott ek. kapribogyó
2 ek. fehérborecet
só, bors
olívaolaj
A bulgurhoz:
200 g bulgur
400 ml víz
só
olívaolaj
A buggyantott tojáshoz:
4 !friss! tojás
1 ek. ecet
A felkarikázott hagymát kezdd el párolni kevés olívaolajon. A kápiát kockázd fel és mehet is hozzá. Közepes lángon lefedve párold tovább, néha megkeverve. Közben vágd cikkekre a paradicsomot, de a koktélparadicsom az marad egyben. A padlizsánt vágd fel 2-3 cm-nél nem nagyobb kockákra, hasábokra, ahogy sikerül. Rakd az edénybe a padlizsánt és néha kevergetve, fedő alatt hagyd párolódni tovább. Ha már majdnem teljesen megpuhult, mehet hozzá a zúzott fokhagyma, a kapri- és az olívabogyó is. Majd dobd hozzá a paradicsomot. Sózd, borsozd, keverd el benne az ecetet. A legvégén pedig jöhet a koktélparadicsom. Kész is van. Ha a fedő alatt a melegen hagyva a koktélparadicsomok megroggyantak, már tálalhatod is.
A bulgurt és a vizet is öntsd egy gyorsforralóba, adj hozzá fél ek. sót, akár aprított petrezselymet is. Közepes lángon lefedve, hagyd békén. Néha a vége felé, nehogy leégjen, csak keverj rajta egyet-kettőt és kész is, ha felszívta az összes vizet. Kicsi olívaolajjal is összeforgathatod, hogy ne ragadjon össze.
De úgyis működik, mint a kuszkusz. Ha forró vizet öntesz rá és lefeded, főzés nélkül is elkészül.
Tegyél fel egy fazékba vizet forrni. Ha forr mehet bele az ecet. A tojást törd fel és készítsd a közelbe egy tálba. A továbbiakban közepes hőfok kell. Az az igazság, ha most készítesz először buggyantott tojást, ki kell tapasztalnod az elsőnél a hőfokot és a vízbe öntési sebességet is. Ha nagyon forr nem jó, mert a sok és túl nagy buborék szétszedi a tojást. Ha túl csendes a fazékban a víz, az sem jó. Forrjon, de nem túl nagy buborékokkal. A fazék szélénél haladva, keverd meg párszor a vizet, így örvényt képezve a közepén. Majd ebbe az örvénybe engedd bele a tojást. Ne túl gyorsan és ne is túl lassan. A lényeg, hogy egyben maradjon a tojás. Ha feljött a víz tetejére, még hagyd 1/2-1 percig benne főni. Hát ilyen "egyszerű" ez. Gyakorolni kell egy kicsit és utána könnyen fog menni! Akkor lesz tökéletes, ha a fehérje nem lesz hosszú nyúlványos, hanem a sárgája körül marad, a belseje viszont még lágy, folyósabb. Én nem szoktam megsózni a főzővizet. Lehet kellene?...
Nagyon vadul néz ki, ugye? Kipróbálod?
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon! Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
aurri 2015.07.26. 22:35:56
GasztroMenza 2015.07.27. 12:13:47
Örülök neki, hogy elnyerte a tetszésed! Remélem sok kedvedre való receptet elkészítesz még! :)
Főmuci 2015.10.24. 11:05:22
GasztroMenza 2015.10.24. 11:13:36
A kuszkuszt és a bulgurt nem kell főzni, csak forrás közeli hőfokú vízbe kell önteni őket és lefedni. Így felszívják a vizet és elkészülnek magukban. Éppen ezért használok hozzá egy kis edényt. A 200 g bulgur simán elfér benne. Ha bulgurt készítek, akkor egy kicsit szoktam még tovább rotyogtatni fedő alatt, hogy tutira átfőjön.