A legismertebb görög kaja házi pitával a legjobb. Most egy csirkemellből készültet mutatok meg. A "pita" nem fújódott fel teljesen sütés közben, így nem lett igazán zsebes, de nagyon puha. Pita vagy nem pita?...lepénykenyér? Mindegy is, finom!
Hozzávalók 4 személyre:
a csirkéhez:
50 dkg csirkemell
1 ek. gyros fűszerkeverék
olívaolaj
a tzatzikihez:
2 kígyóuborka
1 pohár görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
1/2 ek. só
bors
a pitához:
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
200 g finom búzaliszt
50 ml olívaolaj
230 ml víz
1 cs. szárított élesztő
1 tk. só
A pitához keverd el a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, majd apránként öntsd hozzá a folyadékokat és folyamatosan keverd közben. Végül alaposan gyúrd össze. Kicsit ragacsos lesz, úgyhogy kend be még egy kis olívaolajjal az összeállt tésztát. Fedd le, tedd meleg helyre és keleszd a duplájára.
A csirkemellet vágd fel vékony csíkokra, majd tedd egy tálba. Önts rá bőségesen olívaolajat és add hozzá a fűszert. Alaposan keverd össze őket és lefedve tedd a hűtőbe.
Az uborkát kézzel alaposan dörzsölve mosd meg. Gyaluld le vékony kis csíkokká, de a nagy lyukú reszelő is megteszi. Sózd meg és jól keverd össze. Hagyd így állni 5-10 percig. Ezután az uborka levét nyomkodd ki. A joghurtot a zúzott fokhagymával keverd el és kicsit meg is borsozhatod. Zöldfűszereket is használhatsz! Ezt is tedd a hűtőbe.
Tetszőleges zöldségeket, salátát készíts elő és apríts fel, ha azt is tálalnál mellé.
A csirkemell csíkokat egy serpenyőben kevés olívaolajon kezdd el pirítani. Fedd le és néha kevergetve süsd készre. Végül papírtörlővel kibélelt tányérra szedd ki.
Ha megkelt, a pitatésztát gyúrd át lazán. Oszd fel 6 részre és formázz gombócokat belőlük. Mindegyiket lapítsd el a tenyereddel vagy nyújtófával. Törekedj arra, hogy minél inkább hasonlítson egy körre.:) Tedd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire majd told be a 180°C-os sütőbe. 6-7 perc eltelte után már ellenőrizd a tésztát. Ha még túl puha és nem sült át, akkor hagyd még bent, ha viszont kezd kicsit szárazzá válni a felülete vedd ki. Vigyázz, könnyen ki lehet szárítani.
Már csak tálalnod kell!
A képen látható spárgás tekercsekért kattints ide!
Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!
Szereted az ilyen "gyors kajákat"? Akkor néz meg a következőt:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.