GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Panzanella, a toszkán kenyérsaláta

Avagy a szikkadt kenyér új életre kel. A kenyér felszívja a paradicsom levét és az olívaolajat, amitől csodás ízt kap és szétolvad a szádban. Annál finomabb, minél több fajta paradicsomot tudsz felhasználni hozzá. Ha szereted a paradicsomos bruschettát, ez is nyerő lesz nálad!

img_4608.jpg

Hozzávalók 2-4 személyre:

2 kisebb teljes kiőrlésű kifli/zsemle vagy ennek megfelelő kenyér
4 szem paradicsom
8-10 szem koktélparadicsom
1/2 kígyóuborka
1-2 marék saláta keverék
10 szem nagy olívabogyó
1 fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 nagy marék bazsalikom
olívaolaj
só, bors

A kenyeret vágd fel kisebb kockákra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és a kenyérkockákat rakd bele. Grill fokozaton pirítsd meg őket, majd hagyd kihűlni. Ezalatt kockázd fel a hagymát, a paradicsomokat pedig aprítsd fel. Karikázd vékonyabban, vastagabban vagy kockára vágd. Minél változatosabb, annál jobban mutat. A paradicsom levét, ami kijön aprítás közben, fogd fel egy edényben. Az olívabogyókat vágd 2-3 szeletre vagy hagyd egyben, de akkor többet is rakhatsz a salátába. A kígyóuborkát vágd négyfelé hosszában, majd 1-2 mm vastagságúra szeleteld fel. De egyben hagyva vagy félbe vágva is felszeletelheted. Rád van bízva. A fokhagymát reszeld egy nagy tálba és öntsd hozzá a felkockázott hagymát. Sózd, borsozd meg, majd önts rá kb. fél dl olívaolajat. Keverd el, majd add hozzá a paradicsomokat. Dobd bele a kenyér kockákat és alaposan kutyuld össze. Párszor meg is nyomkodhatod a kezeddel, hogy a paradicsom darabok kiengedjék a levüket. Még pluszban öntsd rá a paradicsom aprításakor keletkezett levet is. Keverd hozzá a salátát, az uborkát, a kissé felaprított bazsalikomlevelet. Ha úgy érzed túl száraz, akkor még locsolj rá olívaolajat. Rakd a hűtőbe 1 órára, majd eheted is. Nyammogni ér!

img_4609.jpg

Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!
Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!

Szereted az olasz kajákat? Akkor ezt se hagyd ki:

img_4560.jpg

 

 

Spenótos-ricottás cannelloni

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztromenza.blog.hu/api/trackback/id/tr947697920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gergely_it · http://gergo.me 2015.08.11. 17:11:57

A panzanellához a viszonylag ízetlen, sótlan toszkán kenyér magától szikkad, nem sütőben, majd kevés vízbe kell áztatni, és kinyomkodni. Kifli, zsemle már csak azért sem, mert Toszkánában részben ismeretlen, másrészt a panzanella csak (kenyér)bélből készül, más péksütemény nem lenne gazdaságos. Saláta keverék, fokhagyma nincs benne, és hagyományosan olajbogyó sem (szezonális, szegény parasztétel). Fontos kelléke viszont a borecet! Biztos remek változat ez is, de ez nem a hagyományos toszkán panzanella.

GasztroMenza 2015.08.11. 17:52:52

@Gergely_it: Kedves Gergely! Igen ez egy saját verzió, nem a hagyományos. A blog lényege, hogy reform és egészséges verzióit mutassam be egy-egy ételnek. Ezért nem hagyományos kenyeret használok hozzá és az ízélményt pár plusz dologgal próbálom fokozni. :)

Gergely_it · http://gergo.me 2015.08.11. 21:27:30

Ahogy írtam, biztos vagyok benne, hogy remek változat, és érdemes kipróbálni. :)

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása