GasztroMenza

Az egészséges táplálkozás nem divat, a saját érdeked.

Utolsó kommentek:

jeanne green · http://greenolvas.blog.hu 2017.10.14. 15:46:59

Ma kipróbáltam, szalonna nélkül is nagyon finom volt! Köszönöm a receptet! :)

Bejegyzés: Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel

GasztroMenza 2016.02.27. 18:46:10

@miyagawa: Kedves Miyagawa! Kérésre szívesen kiszámolom egy-egy recept szénhidrát, illetve kalóriatartalmát, de itt most nem feltétlen ez a lényeg. Ha valakinek szigorúan tartania kell egy diétát, akkor persze ez nagyon fontos. De alapvetően a recept célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy-egy alapanyag egészségesebbre cserélésével könnyebbé és diétásabbá tehető egy-egy hagyományos étel és nem kell lemondani semmiről. Ennek a diétás brassóinak a kalóriatartalma összesen: 2080 kcal. Ezt kell például négy adagra elosztani. Ekkor egy adag: 520 kcal.

Ha sertéshúsból, szalonnával, sima krumpliból készülne az +670 kcal-t jelentene ezzel a recepttel. Egy adag 167,5 kalóriával lenne több. De a kalóriatartalmat leszámítva is sokkal egészségesebb a csirkemell, a soványabb sonka és az édesburgonya. Remélem tudtam segíteni!

Bejegyzés: Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel

miyagawa 2016.02.27. 17:58:43

Ha már diétás étel, miért nem tartalmazza a poszt a kalóriatartalmát, összehasonlítva a "hagyományos" brassóival? Ez lenne a minimum.
Amúgy az általam kedvelt brassóihoz ennek semmi köze.

Bejegyzés: Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel

GasztroMenza 2016.01.08. 21:09:06

@Karibu: Kedves Karibu! Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat! :) A teljes kiőrlésű lisztek nehezebbek, mivel rostdúsabbak, így tényleg nem tud megkelni csak kb. fele akkorára a tészta, mintha fehér lisztből készülne. Még akkor is igaz ez, ha finomliszttel lazítunk rajta. Ha nem vagy rákényszerítve, akkor nyugodtan lehet finomítani rajta fehér liszttel, így növelve az élvezeti értékét. Ha akár csak 50%-ban használsz teljes kiőrlésű lisztet, az már elegendő a kedvező élettani hatásokhoz. :) Ez az ízén javít, de továbbra sem dobja meg a vércukorszintet túlságosan. Azért amikor csak lehetséges érdemes minél nagyobb arányban használni a TK lisztet. De sütiknél vagy kelt tésztáknál, ahol fontos az állag is, ott elegendő tartani az 50%-ot. :)

Én ezt a receptet használom rendszeresen, nagyon bevált:
gasztromenza.blog.hu/2015/11/08/a_legjobb_teljes_kiorlesu_pizza_egyszerre_ropogos_es_puha

Bejegyzés: Teljes kiőrlésű pizzatészta - Pizzázz bűntudat nélkül!

Karibu 2016.01.08. 19:44:51

Száraz élesztőt használtam hozzá, az volt itthon. Nem kelt meg a tészta, mint fehér liszt esetében, de azért csodákat nem is vártam :). Az ízét fel lehet dobni fűszerekkel esetleg, ha valaki vállalkozó kedvű. Aki a kelesztés miatt aggódik és nem súlyproblémák miatt diétázik (pl. én) biztosan tudja, lehet a tészta jellegén javítani fehér liszttel. Ennek aránya 70-30% lehet a TK liszt javára. Legközelebb lehet úgy is kipróbálom. Picit ropogós lett, de szerintem fincsi, elmentem a receptet :)!

Bejegyzés: Teljes kiőrlésű pizzatészta - Pizzázz bűntudat nélkül!

Nem leszünk gyarmat ! 2015.12.13. 23:40:48

A legjobb dolog ami édesburgonyával történhet, ha pálinkát főznek belőle mint a japánok :)

Bejegyzés: A legjobb dolog, ami édesburgonyával történhet: Fetás-lilahagymás sült édesburgonya

Benedith 2015.11.09. 23:45:14

Nekem tetszik :) Én megsütöm majd valamikor. Sztem jövő hétvégén, akkor lesz egy kis időm...

Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha

GasztroMenza 2015.11.09. 20:27:40

@catus: A teljes kiőrlésű búza viszont még könnyed annyira, hogy 100%-ban is megéri belőle sütni. Itt egy 100%-ban teljes kiőrlésű pizza recept. :)
gasztromenza.blog.hu/2014/12/27/az_egeszseges_pizza_letezik

Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha

GasztroMenza 2015.11.09. 20:24:14

@catus: Kedves catus! Abszolút igazad van, mivel nem 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készül. Azonban az egészséges táplálkozás szempontjából, teljes kiőrlésűnek megfelelő az az étel, ami 50%-ban vagy annál nagyobb arányban teljes kiőrlésű lisztből készül. Nem kell, hogy 100%-ban az legyen, persze nyilván az a legjobb, csak abból nem lehet igazán élvezhető ételt készíteni.

Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha

catus 2015.11.09. 20:19:20

Ez nem teljes kiőrlésű pizza maximum" félbarna" pizza tészta......így pedig eléggé megtévesztő a cím.

Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha

GasztroMenza 2015.11.08. 21:19:38

@Eszti Bokros: Mit szoktál készíteni gersliből?

Bejegyzés: Cukkinis-paradicsomos rizottó

GasztroMenza 2015.11.08. 21:13:08

@Eszti Bokros: Egyáltalán nem! Jó ötlet! Bár én nem használtam még árpagyöngyöt, ha azt megfelelően elkészíted, akkor simán működik. Valójában bármilyen gabonával, kuszkusszal, bulgurral is ki lehet próbálni. :)

Bejegyzés: Cukkinis-paradicsomos rizottó

Eszti Bokros 2015.11.08. 21:10:09

Szia!
Nagy butaság megpróbálni gersliből?

Bejegyzés: Cukkinis-paradicsomos rizottó

GasztroMenza 2015.11.07. 20:49:15

@gyengetölcser: Ugyanilyen kis méretben sütötted és úgy is szuflés lett a közepe? A 70 és a 85%-os csoki között nem sok különbség van édességben. Viszont a diabetikus csokik agyon vannak édesítve, ezért én kevesebb édesítőt tettem hozzá. Tehát növeld a mennyiséget, vagy ajánlom figyelmedbe az eritritet steviával! Ebből az édesítőszerből többnyire negyede annyi kell, mintha csak simán eritritet vagy nyírfacukrot adnál hozzá, mivel a stevia 300-szor édesebb a cukornál. Így kevesebb édesítőszer is elég ebből a fajtából.

Bejegyzés: Lisztmentes mandulás csokitorta

gyengetölcser 2015.11.05. 19:54:22

Megcsinaltam, kicsit szuflésan néz ki a közepén, pedig 25 percig volt a sütőben. Csak nagyon keserű lett, gondolom a 85%-os csoki miatt:) legközelebb 70-eset használok.

Bejegyzés: Lisztmentes mandulás csokitorta

gyengetölcser 2015.10.24. 11:18:03

Koszi a választ, javítottam az emilemet is!
Erre lettem volna kiváncsi, csak egészségesen eszem, igy a 80%-os csoki tökéletes.

Van xylit is meg eritrit is, akkor ez sem lesz gond, koszi meg egyszer:)

Bejegyzés: Lisztmentes mandulás csokitorta

GasztroMenza 2015.10.24. 11:13:36

@Főmuci: Kedves Főmuci!

A kuszkuszt és a bulgurt nem kell főzni, csak forrás közeli hőfokú vízbe kell önteni őket és lefedni. Így felszívják a vizet és elkészülnek magukban. Éppen ezért használok hozzá egy kis edényt. A 200 g bulgur simán elfér benne. Ha bulgurt készítek, akkor egy kicsit szoktam még tovább rotyogtatni fedő alatt, hogy tutira átfőjön.

Bejegyzés: Caponata, avagy egy ütős kis szicíliai padlizsánragu

Főmuci 2015.10.24. 11:05:22

Milyen "gyorsforralóba" ?Biztosan nem fogom egy gyorsforralóba önteni mindezt, mégis hogyan képzeled? Gyorsforralóba vizet forralunk, azért van., nem főzni. Valami másra gondolhattál.

Bejegyzés: Caponata, avagy egy ütős kis szicíliai padlizsánragu

Szia! :)

Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:) Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok. Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com

Ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása