@miyagawa: Kedves Miyagawa! Kérésre szívesen kiszámolom egy-egy recept szénhidrát, illetve kalóriatartalmát, de itt most nem feltétlen ez a lényeg. Ha valakinek szigorúan tartania kell egy diétát, akkor persze ez nagyon fontos. De alapvetően a recept célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy-egy alapanyag egészségesebbre cserélésével könnyebbé és diétásabbá tehető egy-egy hagyományos étel és nem kell lemondani semmiről. Ennek a diétás brassóinak a kalóriatartalma összesen: 2080 kcal. Ezt kell például négy adagra elosztani. Ekkor egy adag: 520 kcal.
Ha sertéshúsból, szalonnával, sima krumpliból készülne az +670 kcal-t jelentene ezzel a recepttel. Egy adag 167,5 kalóriával lenne több. De a kalóriatartalmat leszámítva is sokkal egészségesebb a csirkemell, a soványabb sonka és az édesburgonya. Remélem tudtam segíteni!
Ha már diétás étel, miért nem tartalmazza a poszt a kalóriatartalmát, összehasonlítva a "hagyományos" brassóival? Ez lenne a minimum.
Amúgy az általam kedvelt brassóihoz ennek semmi köze.
@Karibu: Kedves Karibu! Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat! :) A teljes kiőrlésű lisztek nehezebbek, mivel rostdúsabbak, így tényleg nem tud megkelni csak kb. fele akkorára a tészta, mintha fehér lisztből készülne. Még akkor is igaz ez, ha finomliszttel lazítunk rajta. Ha nem vagy rákényszerítve, akkor nyugodtan lehet finomítani rajta fehér liszttel, így növelve az élvezeti értékét. Ha akár csak 50%-ban használsz teljes kiőrlésű lisztet, az már elegendő a kedvező élettani hatásokhoz. :) Ez az ízén javít, de továbbra sem dobja meg a vércukorszintet túlságosan. Azért amikor csak lehetséges érdemes minél nagyobb arányban használni a TK lisztet. De sütiknél vagy kelt tésztáknál, ahol fontos az állag is, ott elegendő tartani az 50%-ot. :)
Száraz élesztőt használtam hozzá, az volt itthon. Nem kelt meg a tészta, mint fehér liszt esetében, de azért csodákat nem is vártam :). Az ízét fel lehet dobni fűszerekkel esetleg, ha valaki vállalkozó kedvű. Aki a kelesztés miatt aggódik és nem súlyproblémák miatt diétázik (pl. én) biztosan tudja, lehet a tészta jellegén javítani fehér liszttel. Ennek aránya 70-30% lehet a TK liszt javára. Legközelebb lehet úgy is kipróbálom. Picit ropogós lett, de szerintem fincsi, elmentem a receptet :)!
@catus: Kedves catus! Abszolút igazad van, mivel nem 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készül. Azonban az egészséges táplálkozás szempontjából, teljes kiőrlésűnek megfelelő az az étel, ami 50%-ban vagy annál nagyobb arányban teljes kiőrlésű lisztből készül. Nem kell, hogy 100%-ban az legyen, persze nyilván az a legjobb, csak abból nem lehet igazán élvezhető ételt készíteni.
@Eszti Bokros: Egyáltalán nem! Jó ötlet! Bár én nem használtam még árpagyöngyöt, ha azt megfelelően elkészíted, akkor simán működik. Valójában bármilyen gabonával, kuszkusszal, bulgurral is ki lehet próbálni. :)
@gyengetölcser: Ugyanilyen kis méretben sütötted és úgy is szuflés lett a közepe? A 70 és a 85%-os csoki között nem sok különbség van édességben. Viszont a diabetikus csokik agyon vannak édesítve, ezért én kevesebb édesítőt tettem hozzá. Tehát növeld a mennyiséget, vagy ajánlom figyelmedbe az eritritet steviával! Ebből az édesítőszerből többnyire negyede annyi kell, mintha csak simán eritritet vagy nyírfacukrot adnál hozzá, mivel a stevia 300-szor édesebb a cukornál. Így kevesebb édesítőszer is elég ebből a fajtából.
Megcsinaltam, kicsit szuflésan néz ki a közepén, pedig 25 percig volt a sütőben. Csak nagyon keserű lett, gondolom a 85%-os csoki miatt:) legközelebb 70-eset használok.
A kuszkuszt és a bulgurt nem kell főzni, csak forrás közeli hőfokú vízbe kell önteni őket és lefedni. Így felszívják a vizet és elkészülnek magukban. Éppen ezért használok hozzá egy kis edényt. A 200 g bulgur simán elfér benne. Ha bulgurt készítek, akkor egy kicsit szoktam még tovább rotyogtatni fedő alatt, hogy tutira átfőjön.
Milyen "gyorsforralóba" ?Biztosan nem fogom egy gyorsforralóba önteni mindezt, mégis hogyan képzeled? Gyorsforralóba vizet forralunk, azért van., nem főzni. Valami másra gondolhattál.
Hagyományos, cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült recepteket is találsz itt.:)
Néha comfort food, néha street food és a klasszikusok.
Itt érhetsz el engem: gasztromenza@gmail.com
jeanne green · http://greenolvas.blog.hu 2017.10.14. 15:46:59
Bejegyzés: Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel
GasztroMenza 2016.02.27. 18:46:10
Ha sertéshúsból, szalonnával, sima krumpliból készülne az +670 kcal-t jelentene ezzel a recepttel. Egy adag 167,5 kalóriával lenne több. De a kalóriatartalmat leszámítva is sokkal egészségesebb a csirkemell, a soványabb sonka és az édesburgonya. Remélem tudtam segíteni!
Bejegyzés: Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel
miyagawa 2016.02.27. 17:58:43
Amúgy az általam kedvelt brassóihoz ennek semmi köze.
Bejegyzés: Az én diétás brassóim: csirkemellel, édesburgonyával és sonkachipsszel
GasztroMenza 2016.01.08. 21:09:06
Én ezt a receptet használom rendszeresen, nagyon bevált:
gasztromenza.blog.hu/2015/11/08/a_legjobb_teljes_kiorlesu_pizza_egyszerre_ropogos_es_puha
Bejegyzés: Teljes kiőrlésű pizzatészta - Pizzázz bűntudat nélkül!
Karibu 2016.01.08. 19:44:51
Bejegyzés: Teljes kiőrlésű pizzatészta - Pizzázz bűntudat nélkül!
Nem leszünk gyarmat ! 2015.12.13. 23:40:48
Bejegyzés: A legjobb dolog, ami édesburgonyával történhet: Fetás-lilahagymás sült édesburgonya
GasztroMenza 2015.11.10. 18:13:32
Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha
Benedith 2015.11.09. 23:45:14
Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha
Parajpuding 2015.11.09. 20:41:36
Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha
GasztroMenza 2015.11.09. 20:27:40
gasztromenza.blog.hu/2014/12/27/az_egeszseges_pizza_letezik
Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha
GasztroMenza 2015.11.09. 20:24:14
Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha
catus 2015.11.09. 20:19:20
Bejegyzés: A legjobb teljes kiőrlésű pizza: egyszerre ropogós és puha
GasztroMenza 2015.11.08. 21:19:38
Bejegyzés: Cukkinis-paradicsomos rizottó
GasztroMenza 2015.11.08. 21:13:08
Bejegyzés: Cukkinis-paradicsomos rizottó
Eszti Bokros 2015.11.08. 21:10:09
Nagy butaság megpróbálni gersliből?
Bejegyzés: Cukkinis-paradicsomos rizottó
GasztroMenza 2015.11.07. 20:49:15
Bejegyzés: Lisztmentes mandulás csokitorta
gyengetölcser 2015.11.05. 19:54:22
Bejegyzés: Lisztmentes mandulás csokitorta
gyengetölcser 2015.10.24. 11:18:03
Erre lettem volna kiváncsi, csak egészségesen eszem, igy a 80%-os csoki tökéletes.
Van xylit is meg eritrit is, akkor ez sem lesz gond, koszi meg egyszer:)
Bejegyzés: Lisztmentes mandulás csokitorta
GasztroMenza 2015.10.24. 11:13:36
A kuszkuszt és a bulgurt nem kell főzni, csak forrás közeli hőfokú vízbe kell önteni őket és lefedni. Így felszívják a vizet és elkészülnek magukban. Éppen ezért használok hozzá egy kis edényt. A 200 g bulgur simán elfér benne. Ha bulgurt készítek, akkor egy kicsit szoktam még tovább rotyogtatni fedő alatt, hogy tutira átfőjön.
Bejegyzés: Caponata, avagy egy ütős kis szicíliai padlizsánragu
Főmuci 2015.10.24. 11:05:22
Bejegyzés: Caponata, avagy egy ütős kis szicíliai padlizsánragu